Култура повезује све просторе

19. јануар 2018. године

Нови Сад, 19. јануар 2018. - У Галерији Петар Лубарда у Андрићграду синоћ је отворена изложба Петар Лубарда 1907-1974-2017, приређена у оквиру Међународног филмског и музичког фестивала Кустендорф. Присутнима на отварању се, у име Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и ондосе с верским заједницама, обратио заменик покрајинског секретара др Небојша Кузмановић.

   Детаљније >>>

 

Промовисане књиге "Масовни злочини које је починио Антон Бауер и његови сарадници" и "Логори"

17. јануар 2018. године

Нови Сад, 17. јануар 2018. - Подсекретар покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Зоран Лазин данас је у Музеју Војводине  присуствовао промоцији књига "Масовни злочини које је починио Антон Бауер и његови сарадници" и "Логори", као наставак  Едиције књига Злочини окупатора и њихових помагача 1941-1945, које је приредио директор Музеја Војводине др Драго Његован.

   Детаљније >>>

 

Помен невиним жртвама мађарске рације из 1942. године широм Шајкашке

8. јануар 2018. године

Нови Сад, 8. јануар 2018. - У више места широм Шајкашке данас је одата пошта невиним жртвама злогалсне мађарске рације у којој је у тој области од 4. до 19. јануара 1942. године на најсвирепији начин побијено 2.345 Срба, Јевреја и Рома.

   Детаљније >>>

 

Штаткић: Никада нећемо заборавити страдалнике у рацији из 1942. године

4. јануар 2018. године

Чуруг, 4. јануар 2018. - Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницам Мирослав Штаткић присуствовао је данас, у Музеју жртава рације у Чуругу, комеморативном скупу посвећеном 76. годишњици злогласне мађарске рације у јужној Бачкој из јануара 1942.

   Детаљније >>>

 

Помоћ социјално угорженим породицама

28. децембар 2017. године

Нови Сад, 28. децембар 2017. - Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа бачког др Иринеја, Добротворна установа Православне Епархије бачке "Владика Платон Атанацковић" је и ове године, уз подршку Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, са успехом реализовала добротворну акцију даривања социјално угрожених појединаца и породица.

   Детаљније >>>

 

Oтворена нова стална поставка "Модернизми - континуитети и сучељавања"  у Галерији Матице српске

26. децембар 2017. године

Нови Сад, 26. децембар 2017. - Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Мирослав Штаткић присусутвовао је у петак у Галерији Матице српске отварању нове сталне поставке српске уметности XX века "Модернизми - континуитети и сучељавања".

   Детаљније >>>

 
Откривена спомен-плоча на ОШ Бранко Радичевић у Танкосићеву

23. децембар 2017. године

Нови Сад, 23. децембар 2017. - На згради ОШ Бранко Радичевић у Танкосићеву, једном о места насталих 20-их година прошлог века досељавањем у Бачку  солунских добровољаца из Првог светског рата, откривена је спомен-плоча посвећена 80. годишњици отварања те школе. Место је, иначе, добило име по мајору Војиславу Танкосићу (1880-1915), познатијем као Војвода Танкосић, једном од највећих јунака не само Великог рата, већ и свих претходних ратова за ослобођење и уједињење српског народа.

   Детаљније >>>

 

Уручене захвалнице Спомен-збирке Павла Бељанског за 2017. годину

22. децембар 2017. године

Нови Сад, 22. децембар 2017. - Динамичан рад Спомен-збирке Павла Бељанског током 2017. протекао је у знаку обележавања 60 година од оснивања музеја, 110 година од рођења Петра Лубарде и у знаку још једне регионалне сарадње на реализацији изложбе посвећене Игњату Јобу.

Време уочи божићних и новогодишњих празника по речима в.д. управнице Спомен-збирке Павла Бељанског, Милане Квас добар је повод за уручење захвалница свим сарадницима који су помогли реализацију музејских програма у 2017. години.

   Детаљније >>>

 

У част Прве пролетерске Народноослободилачке ударне бригаде

21. децембар 2017. године

Нови Сад, 21. децембар 2017. - Заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама др Небојша Кузмановић присуствовао је данас Свечаној академији уприличеној у Дому Војске Србије поводом 76. година од оснивања Прве пролетерске Народноослободилачке ударне бригаде.

   Детаљније >>>

 

Са промоције књиге Имигранти у Вавилонској кули разговори о идентитету, Зденке Валент Белић

21. децембар 2017. године

Нови Сад, 21. децембар 2017. - Заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама др Небојша Кузмановић синоћ је учествoвао у промоцији књиге у издању Завода за културу Војводине 2017. године Имигранти у Вавилонској кули разговори о идентитету, коју је приредила Зденка Валент Белић.  Ауторка је награђивана преводитељка са словачког и српског језика и уредница часописа за књижевност и културу војвођанских Словака Нови живот.

   Детаљније >>>

 

Штаткић: Приоритет промоција домаћих аутора

18. децембар 2017. године

Нови Сад, 18. децембар 2017. - Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Мирослав Штаткић данас је одржао радни састанак са новопостављеном в.д. управницом Спомен збирке Павла Бељанског Миланом Квас.

   Детаљније >>>

 

Отворена изложба Позоришни светлописи

15. децембар 2017. године

Нови Сад, 15. децембар 2017. - Подсекретар покрајинског секретара за културу, јавно инфомрисање и ондосе  с верским заједницама Зоран Лазин присуствовао је у петак у доњем фоајеу сцене Пера Добриновић у Српском народном позоришту отварању изложбе Позоришни светлописи, од портрета до сценског покрета. Реч је о позоришној фотографији у Војводини до четврте деценије 20. века, ауторке Иване Кочи, вишег кустоса Позоришног музеја Војводине.

   Детаљније >>>

 
У корак са дигитализацијом културног наслеђа

15. децембар 2017. године

Нови Сад, 15. децембар 2017. - Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Мирослав Штаткић са сарадницима данас је одржао радни састанак са помоћником министра за културу и информисање Дејаном Масликовићем, који је између осталог задужен за развој дигиталне истраживачке инфраструктуре у области културе и уметности.

   Детаљније >>>

 

Штаткић: Награде у култури су знак уважавања и уздизања вредности достојних човеку

14. децембар 2017. године

Нови Сад, 14. децембар 2017. - Задатак умних људи је да имају смелост да себе пронађу у улози покретача и водича, као и да предложе начин, који покреће свет ка остварењу глобалног благостања рекао је синоћ  на свечаној додели награда Завода за културу Војводине, цитирајући једног од награђених лауреата Бошка Шеву,   покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Мирослав Штаткић.

   Детаљније >>>

 

Подршка Друштву чланова Матице српске у Црној Гори

13. децембар 2017. године

Нови Сад, 13. децембар 2017. - Заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама др Небојша Кузмановић данас је одржао радни састанак са члановима Друштва Матице српске у Црној Гори, председницом проф. др Јелицом Стојановић и генералним секретарим проф. др Блажом Поповићем. Састанку је присисутвовао и председник Матице српске проф. др Драган Станић.

 

   Детаљније >>>

 

Представљена књига есеја Радослава Петковића Колумбово јаје

13. децембар 2017. године

Нови Сад, 13. децембар 2017. - Подсекретар покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Зоран Лазин присуствовао је синоћ у Културном центру Новог Сада промоцији нове књиге писца Радослава Петковића Колумбово јаје у издању Академске књиге.

 

   Детаљније >>>

 

Почаст страдалим Србима у Великом Међеру у Словачкој

11. децембар 2017. године

Нови Сад, 11. децембар 2017. - Заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе  с верским заједницама др Небојша Кузмановић протеклог викенда положио је венац на српском војном гробљу у Великом Међеру у Словачкој. На овом месту, за време Првог светског рата, старадало је око 6000 Срба и после Зејтинлика у Грчкој највеће је српско гробље ван наших граница.

 

   Детаљније >>>

 

Небојша Кузмановић у Братислави отворио изложбу Музеја Војводине "Иза гора и долина - Три века Словака у Војводини"

08. децембар 2017. године

Нови Сад, 08. децембар 2017. - Заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама др Небојша Кузмановић јуче је у Словачком народном музеју у Братислави отворио гостујућу изложбу Музеја Војводине "Иза гора и долина - Три века Словака у Војводини".

 

   Детаљније >>>

 

Отворен светски центар скулптура од теракоте у Кикинди Музеј Terra

5. децембар 2017. године

Нови Сад/Кикинда , 5. децембар 2017. - Terra је задовољство и радост  учествовања у креативној игри субјективног разумевања живота и природних титара исказаних знаковно мануленим занатским писмом кроз филтере емотивне вајарске симболике рекао је данас отварајући Музеј Terra на комплексу кикиндског мањежа, покрајински секретар за културу, јавно информисање и ондосе с верским заједницама Мирослав Штаткић. 

   Детаљније >>>