Снажна подршка Фестивалу ауторског филма Профест

07. септембар 2018. године
 

Нови Сад, 07. септембар 2018. - Вековима добра сарадња Републике Србије са Руском федерацијом, показала се и у одржавању Фестивала Профест 2018, где су уназад седам година партнери и пријатељи фестивала телевизијске компаније Московског региона и Подмосковља , истакла је на данашњем састанку у Покрајинској влади, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић са делегацијом фестивала Профест 2018 и делегацијом московског фестивала Братина.

Наглашавајући значај међународне сарадње две земље, секретар Милошевић, је рекла да учешће 182 рада, ауторске репортаже у радијској и телевизијској конкуренцији из 12 земаља Подунавског региона, даје озбиљност Фестивалу, којег сачињавају професионалци у свом послу. Зато ми је посебно задовољство, додала је Милошевићева, што ћу сутра имати част и задовољство да доделим награде, на основу одлуке стручног жирија и да изразим спремност Покрајинске владе и ресорног секретаријата на даљу сарадњу, са пуном подршком и у очувању односа са московском Братином.

По речима председника Управног одбора фестивала Профест 2018 Рајка Вулина, ове године је конкурсна тема била "Лепота разлика" за телевизијске репортаже у трајању од 30 минута и радијске репортаже у трајању од 20 минута. Теме су биле слободне, тако да су сами аутори бирали да ле ће лепоту разлика да прикажу кроз културу, традицију, обичаје, историју, свакодневни живот и многи су у томе успели, тако да жири има веома тежак задатак у избору најбољих.

На овогодишњи Профест телевизијске и радијске репортаже послали су учесници из Хрватске, Македоније, Словеније, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Мађарске, Румуније, Словачке, Чешке, Украјине, Аустрије, Немачке, Бугарске и из наше земље, набројао је Рајко Вулин.

Посебно ми је задовољство, истакао је Вулин, што смо ове године, заједно са московским колегама увели још једну категорију телевизијских документарних репортажа: Моја Русија мој град, где нам је стигло 12 филмова, одличног продукцијског, едукативног и репортажног квалитета, које смо уступили и Радио- телевизији Војводине, да их у серијалу емитује. Надамо се да их следеће године послати у много већем броју, закључио је Вулин.

 

Речи захвалности упутио је и Алберт Макаревич, арт директор фестивала Братина, који је овом приликом уручио секретару Драгани Милошевић и званичну позивницу за учешће на московском Фестивалу Братине, који се одржава од 3. до 7. октобра на неколико локација у Москви.