Заједничким деловањем до нове стратегије развоја културе

2. октобар 2018. године

Нови Сад, 2. октобар 2018. - Конференција Стратешко планирање: Значај и разлог започињања пројеката, одржана је данас у Скупштини града Новог Сада, што је по речима покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгане Милошевић, историјски тренутак, када су се представници свих покрајинских и градских институција културе окупили на једном месту, како би се установили заједнички планови и прогами даљег развоја културе у изради стратегије и акционог плана.

Ово јесте прва конференција, која нас је на једном месту окупила, али је прва у низу планираних сусрета стратешког планирања и стандардизације, која се уклапа у европску културну политику, да бисмо што квалитетније припремили стратегију равоја културе уопште рекла је секретар Драгана Милошевић и додала да активно учешће у овом заједничком деловању града Новог Сада и целе Покрајине је озбиљан задатак, који ви као струка треба да креирате, а на нама је као представницима градских и покрајинских власти да то и реализујемо.  

Процес обједињавања и удруживања није само због титуле, који је Нови Сад понео, већ и много шире и даље, прецизирала је Милошевићева и нагласила да 2021. година је релативно близу, а култура и након тога мора бити видљивија не само код нас, већ и у читавом региону.

Поздрављајући представнике свих градских и покрајинских институција културе члан градског већа задужен за културу Града Новог Сада Далибор Рожић подсетио је да је данашња конференција организована у сарадњи Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, Градског већа за културу и Фондације Нови Сад 2021 са циљем да се у наредном периоду, на предлог струке и институција уради Стратегија на дужи период, од пет година,  јер се ових дана навршава тачно две године од како је Град Нови Сад донео своју Стратегију културног развоја.

Тим поводом у Новом Саду, објаснио је Рожић, отворене су две нове институције културе, Културни центар Руменка и новосадски Дечији клултурни центар, а као кровна институција у припреми нашег града за поносног титулара Европске престонице културе основана је Фондација Нови Сад 2021. Осим тога, како он каже, урађене су фасаде у петроварадинском Подграђу и отворене нове културне станице тзв џепови на појединим градским локалитетима.

Испред Фондације Нови Сад 2021 директор Немања Миленковић позвао је представнике културних институција на активно учешће у изради не само стратегије, већ и акционог плана, а руковидилац развојних пројеката Фондације Вук Радуловић представио је план рада и начин организације у даљем деловању.

На ту тему обратила се управница Галерије Матице српске и председница Управног одбора Фондације Нови Сад 2021 Тијана Палковљевић Бугарски, која је прецизирала шта подразумева акциони план и стандардизација програма рада.