Донжон кула на Тврђави у Бачу окићена бронзаном плакетом Европске уније за културно наслеђе

1. октобар 2018. године

Нови Сад/Бач, 1. октобар 2018. - Као што је национална шароликост Војводине спојена у склад, којим се поносимо, тако и чување свега што су нам оставили векови, који су за нама и генерације које су у њима живеле, без обзира којој цивилизацији, нацији или конфесији припадали, сматрамо прворазредном обавезом и задатком рекла је на данашњој националној свечаности поводом откривања бронзане плакете на Донжон кули Тврђаве Бач у Бачу, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић.

Пројекат рехабилитације Тврђаве Бач, истакла је Милошевићева,  добитника Велике награде (GrandPrix), награде Европске уније за културно наслеђе - награде Европа ностра, као најпрестижније европске награде у области конзервације културног наслеђа,  јесте тим већа што је добијена у години, која је у Европи проглашена годином културног наслеђа и због тога још једном честитам Покрајинском заводу за заштиту споменика културе, који су допринели да Европа дође код нас.

Користим ову прилику да у име Покрајинске владе и ресорног секретаријата истакнем чињеницу, да као и до сада, тако и убудуће бићемо подршка и партнери у даљим пројектима у Бачу, а ту пре свега мислим на рехабилитацију Фрањевачког самостана, турског хамама и другим пословима рекла је секретар Милошевић и додала да је то обавеза свих нас према онима, који су све ово створили, као и према онима који ће доћи после нас.

Бронзану плакету на Донжон кули Тврђаве Бач свечано су открили Тибор Наврачич, европски  комесар за образовање, културу, омладину и спорт и Снежана Квадвлих Михаиловић, генерални секретар Европе ностре.

Честитајући свим актерима на овом престижном признању и награди, Наврачич је рекао да му је посебно задовољство што  данас делимо заједно овај национални догађај, који је доказ вредног труда и рада људи, струке и знања.

Он је истакао да од 2006. године је почела прича о пројекту Векови Бача и у оквиру њега рехабилтација Тврђаве Бач, овог импозантног здања, која чува трагове далеке историје на овим просторима. Данашњи дан је круна сарадње и уједно и пример, како синхроно могу да раде националне и европске институције и да за крајњи циљ добију једну културно-туристички атрактивну локацију, као што је данас овај локалитет. Зато, сматра Наврачич, инвестирање у културу није трошак, већ улагање у оно што треба да се врати и стога ће то и Нови Сад добијањем титуле Европске престонице културе постати.  

Снежана Квадвлих Михаиловић је у име Европе Ностре и председника те организације маестра Пласида Доминга још једном честитала на престижној европској награди и истакла да вековна баштина бачког подунавља разноврсног културног материјалног и нематеријалног наслеђа јесте ретко богатство ове земље, чија историја је јако далека и богата.

Испред Министарства културе и информисања Републике Србије поздравне речи упутила је Асја Драча Мунтеан, помоћница министра културе за међународну сарадњу, која је између осталог нагласила да Србија има око 200 активних агенди културног наслеђа и подсетила да је како овај пројекат Векови Бача, тако и сви други везани за општину Бач су део пројекта Европске уније и свих нивоа власти наше земље под називом Љубљански процес II.

У име носиоца награђеног пројекта директор Покрајинског завода за заштиту споменика културе Петроварадин, Зоран Вапа заједно са др Славицом  Вујовић, ауторком пројекта доделили су копије награде партнерима у пројекту: Музеју Војводине, Технолошком факултету и Општини Бач.

Вапа је овом приликом истакао да институција на чијем је челу заједно са сарадницима имају жељу и намеру, да до 2020. године овај локалитет буде уписан на листу Светске културне баштине УНЕСКО, у чему ће упорним радом и оствареним резултатима, како он сам каже,  и успети.

Као домаћин присутне је поздравио и председник општине Бач Борислав Антонић, а данашњој свечаности присуствовао је и Сем Фабрици, амбасадор ЕУ у Републици Србији, као и потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам Иван Ђоковић.

Поред пројекта рехабилитације Тврђаве Бач, два друга пројекта из Републике Србије су такође добила признање. У категорији конзервације, награђен је Павиљон Књаза Милоша из Буковичке Бање код Аранђеловца, а у области истраживања је препознато истраживање Државне уметничке колекције Дворског комплекса на Дедињу, чији представници су данас били на свечаности у општини Бач.