Станислав Радуловић отворио изложбу Милан Коњовић из новосадских колекција

9. новембар 2018. године

Нови Сад, 9. новембар 2018. -  Сликарство је чудо. И увек је загонетка. Да није тако, давно бих престао да сликам. Бескрајно је и неухватљиво као равница. Мислиш тамо негде је крај, а хоризонт се негде помера  цитирао је мисли великог маестра Милана Коњовића, подсекретар покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Станислав Радуловић синоћ у Спомен збирци Павла Бељанског, отварајући изложбу Милан Коњовић из новосадских колекција.

Поставком у Новом Сад обележава се 120 година од рођења једног од највећих сликара на овим просторима, а како наводи Радуловић, пријатељске везе Милана Коњовића и Павла Бељанског несумњиво су их здружиле у вечности сећања на њихово културно-уметничко послање и утицале на настанак два легата у Новом Саду и Сомбору: Спомен збирке Павла Бељанског и Галерије Милан Коњовић, која је партнерска институција у реализацији ове изложбе заснована на вишегодишњем пројекту Павле Бељански пријатељ уметника.

Како је навео подсекретар на поставци су изложена 47 Коњовићевих дела, која се налазе у колекцијама Спомен-збирке Павла Бељанског употпуњена делима из Галерије Милан Коњовић из Сомбора, Галерије Матице српске, Музеја Војводине, Атељеа 61, града Новог Сада, Војвођанске банке, Нафтне индустрије Србије, али и дела из Владе Аутономне Покрајине Војводине, која се ретко могу видети у јавности.

Милан Коњовић - највећи сликар равнице, како га је својевремено назвао академик Радомир Рељић, уметник особеног стила, страсног колорита и темперамента, припада врху српске ликовне уметности истакао је Радуловић и подсетио да је и умна Исидора Секулић  у свом есеју  Сликарство Милана Коњовића, духовни лик Војводине пророчански је записала: Стоји пред нама сликар који није само сликар уметник, него и сликар дух, јер Коњовић није прегао да даде само живот свога родног краја, него је у најлепшем напору да даде дух свога завичаја, духовни лик Војводине,  у чијим делима вам желим да са задовољством уживате, поручио је подсекретар Радуловић.

На отварању изложбе испред Спомен збирке Павле Бељански обратила се в. д. управника мр Милана Квас, која је и аутор изложбе и Немања Сарач, члан Градског већа Града Сомбора задужен за област културе и образовања.

Аванградни сликар у периоду пре и након Другог светског рата, Милан Коњовић је оставио у наслеђе изузетно богат опус од око 6000 радова, са великим утицајем на савременике и уметнике будућих генерација.