Стратешки циљ Покрајинске владе јесте и пројекат Буђење Фрушке горе

3. новембар 2018. године

Нови Сад, 3. новембар 2018. - Пројекат Буђење Фрушке горе јесте и биће један од стратешких циљева Покрајинске владе и Фондације Нови Сад 2021, која између осталог има за циљ промовисање културних садржаја, развој инфраструктуре и још много тога, како би на најбољи могући начин оживели потенцијал Фрушке горе рекла је данас на конференцији за медије у комплексу Врдничка кула у Врднику, покрајински секретар за културу, информисање и односе са верским заједницама Драгана Милошевић.

Тако ће се у оквиру овог пројекта, како је нагласила Милошевићева, на Фрушкој гори реализовати више од 30 културних пројеката у које ће бити укључено 11 институција културе, више од 300 културних радника са више од 40 невладиних организација, а данас смо учесници једног предивног догађаја намењеног најмлађој публици, извођењу симфонијске бајке Сергеја Прокофјева Пећа и вук.

Немања Миленковић, директор Фондације Нови Сад 2021 - Европска престоница културе подсетио је да у години заштите културног наслеђа, се овај простор, који се налази у подрчју Врдничке куле сам наметнуо, као и близина Врдника, као места обележеног индустријским наслеђем, од постојања старог рудника и свега, што је ту целину заокружило.

Са тим у вези, планирамо да у једном од наредних пројеката Врдник буде значајна културна станица навео је Миленковић и додао да ће до краја ове године на чувеној згради врдничке Касине бити постављен холограм са фотографијама фрушкогорских манастира, као и бројни други садржаји намењени млађој публици.

Након конференције за медије, уследио је програм за најмлађе. Војвођански симфонијски оркестар под диригентском палицом Микице Јевтића извео је симфонијску бајку за децу Пећа и вук Сергеја Прокофјева. Оркестру се на сцени у улози наратора придружио и првак Позоришта на Теразијама, глумац Драган Вујић Вујке.

Концерт се, иначе, изводио под покровитељством Фондације Нови Сад 2021 Европска престоница културе, као један од пројеката који је финансиран кроз конкурс Фондације Публика у фокусу средствима опредељеним из буџета АП Војводине за 2017. годину.

С обзиром да установе културе, попут Војвођанског симфонијског оркестра, играју пресудну улогу у приближавању културног наслеђа и савременог културног стваралаштва широј публици, по речима представника Фондације Нови Сад 2021 излази изван зоне комфора и вредности савременог стваралаштва приближава најмлађој публици организацијом овог несвакидашњег концерта на необичном месту.