Вукмировић отворио изложбу Милана Тркуље Солунци

24. новембар 2018. године

Нови Сад, 24. новембар 2018. -  Помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Ђорђе Вукмировић отворио је данас у Студију М Радио Новог Сада изложбу Солунци новосадског сликара и вајара Милана Тркуље (1941-2011).

Изложбу 70 уникатних Тркуљиних радова од теракоте посвећених српским херојима Првог светског рата су, у част стогодишњице завршетка тог глобалног сукоба и присаједињења војвођанских области Краљевини Србији, заједно приредили Радио-Телевизија Војводине (РТВ) и Аукцијска кућа Србиновски.

Наслов ове изложбе згуснут је у једну једину, али не макар какву реч, реч Солунци. Та реч у нашем јавном дискурсу није увек изговарана гласно, али је увек подрзумевала дивљење за храброст, спремност на жртву и оданост отаџбини, рекао је Вукмировић.

 

С обзиром да је реч о вечним вредностима,  додао је он, било је природно да се та реч врати у јавни дискурс, али и у фокус уметника, чему је самосвојни, храбри и инспиративни опус Милана Тркуље дао непроцењив допринос.

Због чињенице да су део тог опуса, и то поводом два заиста изузетна јубилеја,  овом изложбом учиниле доступним широј јавности, признање свакако заслужују и РТВ и Аукцијска кућа Србиновски, закључио је Вукмировић.

О Тркуљином стваралаштву говорили су и Миле Игњатовић, историчар уметности, и Борис Србиновски, власник Аукцијске куће Србиновски. Изложба ће бити отворена до 29. новембра, Дана РТВ.