У Пивнициама отворен 24. фестивал драмске инсценације војвођанских Словака ДИДА

23. март 2018. године

Пивнице, 23. март 2018. - Заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама др Небојша Кузмановић отворио је вечерас у Пивницама 24. фестивал ДИДА Драмске инсценације домаћих аутора војвођанских Словака.

Поздрављајући учеснике, Кузмановић је нагласио да је подршка оваквим фестивалима изузетно важна, јер они поред  позоришне традиције, негују и чувају и словачки језик и идентитет у целини.

Традиција позоришног живота Словака у Војводини, па самим тим и Србији траје више од 120 година, а позоришне представе су се за то време  играле, и даље се играју, у Бачком Петровцу, Пивницама, Кисачу, Селенчи  и свим другим словачким срединама, додао је заменик покрајинског секретара.

Овогодишњи фестивал ДИДА трајаће до 1. априла,  а  љубитељи театра моћи ће да уживају у 14 представа - девет такмичарских и пет гостујућихНа позоришној бини у Пивницама своје умеће показаће  ансамбли из Бачког Петровца, Kулпина, Kисача, Ердевика, Старе Пазове, Илока и Kовачице, као и два ансамлба из Словачке који стижу  из Сенице и Тисовца.

Поред богатог позоришног програма, у оквиру фестивала припремљене су четири пратеће манифестације. Реч је о  Kонкурсу за оригиналне драмске текстове, изложби плаката представа које учествују на фестивалу, изложби ликовних радова ученика О.Ш. 15. октобар из Пивница на тему Доживљај из позоришта и традиционалној Добродошлици пролећу уз књигу коју та школа организује у сарадњи  са Словачким издавачким центром из Бачког Петровца.