Aрхеолошкa изложбa Трагови и поруке  oтворена у Градском музеју - Културном центру  у Врбасу

15. мај 2018. године

Нови Сад/Врбас, 15. мај 2018. - Помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама задужен за област културног наслеђа др Милан Мицић синоћ је у Градском музеју Културном центру у Врбасу говорио на отварању изложбе археолошких експоната Трагови и поруке, ауторке Весне Гргуровић. Поставка је припремљена  у оквиру манифестације Музеји за десет и представља осврт на археолошка истраживања, углавном накита и новца, локалитета Шуваков салаш Клиса.

По речима др Мицића велико је задовољство присуствовати изложби, чији трагови, рад, залагања и стручност сежу уназад неколико деценија и донела су овако видне резултате.

Кључ и тајна цивилизације јесте археологија у свим њеним истраживачким доменима истакао је Милан Мицић и додао да је овај локалитет по свему посебан и зато га је покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама као таквог препознао и подржао, што ће и надаље чинити,  како би трагови и поруке са овог локалитета биле јасне, како нама, тако и будућим генерацијама.  

 

Професор др Дејан Радичевић са Филозофског факултета у Београду, који је и званично отворио поставку, прецизирао је да је овде реч  о локалитету Шуваков салаш  - Клиса и локалитет Чарнок код Врбаса, где су се потврдила истраживања, која је спровео Музеј Војводине у периоду између 1984 и 2017. године.

Та истраживања, како он тврди, на локалитету Шуваков салаш Клиса трајала су до 1993. године када су прекинута због ратних збивања, али то није  умањило њихов значај, јер су нам открила да је реч о средњовековном насељу Орбаспалотаја, први пут поменутом у писаним докуметима 1387. године. Ископавања су показала да се ради о насељу (10-15 век) са некрополом и црквом (13-15 век). У нивоима испод цркве апсиде документован је неолитски материјал старчевачка култура.

 

Он је подсетио да се истраживања обнављају 2014. године и то на иницијативу музејске јединице у Врбасу а у сарадњи са матичном установом, Музејом Војводине и указаују нам на то да се и око цркве налази насеље, што ће нам даља ископавања вероватно и потврдити. 

Испред општине Врбас присутне је поздравио председник Милан Глушац.