Мицић: Манастирске и црквене библиотеке места где се вековима чува писана реч

11. мај 2018. године

Нови Сад, 11. мај 2018. -  Помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама задужен за културно наслеђе, др Милан Мицић јуче је учествовао у раду стручног скупа под називом Манастирске и црквене библиотеке чувари културне баштине.  

Стручни скуп одржан је у манастиру Велика Ремета, у организацији  Српске читаонице у Иригу, а у оквиру пројекта "Каталог библиотека фрушкогорских манастира", аутора Весне Петровић.

Поздрављајући присутне др Мицић је истакао да манастирске и црквене библиотеке места су где се вековима чува писана реч, а старе и ретке књиге које се налазе у њима део су целокупног духовног и културног наслеђа.

Покрајински секретаријат за културу,  јавно информисање и односе с верским заједницама ове године на свом конкурсу повећао је финансијска средства  за јединствени вишегодишњи пројекат Српске читаонице из Ирига прецизирао је он и додао да је ресорни секретаријат помагао и претходних година, у изради каталога библиотека фрушкогорских манастира.

О значају манастирских и црквених библиотека говорио је и управник Библиотеке Матице српске Селимир Радуловић, а испред Српске читаонице у Иригу поздравне речи упутила је директорка Вера Новковић.  О пројекту Каталог библиотека фрушкогорских манастира говорила је аутор  Весна Петровић.