Песнику Ивану Негришорцу уручена Награда Деспотица Ангелина Бранковић

25. јун 2018. године

Нови Сад
, 25. јун 2018. - Помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама др Милан Мицић присуствовао је протеклог петка  уручењу књижевне награде Деспотица Ангелина Бранковић лауреату песнику  Ивану Негришорцу, што је књижевно име проф. др Драгана Станића, председника Матице српске. Свечано уручење одржано је у оквиру манифестације Слово љубве и традиционално се одржава у Банатском културном центру у Новом Милошеву.

Негришорац је награду добио за књигу Изложба облака: изабране и нове песме (Фондација Група север, Нови Сад, 2017) и састоји се од повеље и иконе Преподобне Мати Ангелине ауторке Силвије Влаховић. Овогодишњем лауреату награду је уручио прошлогодишњи добитник Селимир Радуловић.
 

По речима др Мицића, неговање сећања на сремске деспоте Бранковиће и на култ деспотице Ангелине Бранковић јесте сећање на онај мање познат и заборављени део српске историје када се српска државност, после пада Србије под турску власт 1459. године, одржавала и неговала у Срему.

 

Како он каже, део националног, културног и духовног идентитета банатских Срба јесте  такође неговање културе сећања на породице Лазаревић и Бранковић, јер су ове породице од почетка 15. века ималe знатне поседе  и у Банату.

Зато књижевна манифестација Слово љубве и књижевна награда Деспотица Ангелина Бранковић, што је део значајне и велике  делатности Банатског културног центра, имају функцију неговања историјског памћења и јачања колективне свести и део су идентитетског културног, духовног и националног кода војвођанских Срба.

Иван Негришорац (проф. др Драган Станић), књижевник и председник Матице српске у Новом Саду, рођен је 31. маја 1956. у Трстенику. Филозофски факултет на Групи за југословенске књижевности и српскохрватси језик завршио је у Новом Саду 1979. године. Магистрирао је 1991, а 2003. докторирао на Филолошком факултету у Београду. Пише поезију, прозу, драмске и критичке текстове, бави се проучавањем српске књижевности и културе. Објавио је преко 250 критичких, теоријских и књижевноисторијских текстова у периодици и научним зборницима.