Уручeни уговори најбољима на конкурсу Публика у фокусу

20. јун 2018. године

Нови Сад
, 20. јун 2018. - Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић уручила је данас уговоре представницима 21  институције и установе културе из Новог Сада, Ирига и Беочина чији су програми  подржани на конкурсу Публика у Фокусу.

 

Реч је о конкурсу  који је расписала Фондација Нови Сад Европска престоница културе 2021, а 20 милиона динара са колико су подржана укупно 32 програма, обезбедио је Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама. То је, иначе, само део од укупно 87 милиона динара колико је у прошлогодишњем покрајинском буџету одвојено за подршку пројекту Нови Сад Европска престоница културе 2021.

Обраћајући се добитницима средстава, Милошевићева је изразила задовољство што се, захваљући овој подршци, остварује примарни циљ сваке културне активности - да културни садржаји буду приступачни публици.

 

Уз то,  на овај начин се развија и продукција установа културе и њихова инфраструктура, а омогућава се умрежавање културних институција, као и културна размена и мобилност културних делатника, додале је она.

 

Милошевићева је нагласила и да се на овај начин подстиче сарадња између институција културе, приватног предузетништва у области културе и удружења грађана која се баве културним активностима.

Према речима Немање Миленковића, дирктора Фондације Нови Сад Европска престоница културе 2021, конкурсна комисија је приликом доношења одлуке о томе који програми ће бити подржани, у фокус ставила њихов утицај на мобилизацију и едукацију публике, као и подстицање развоја капацитета институција и установа које су носиоци тих програма.

За програме који су оцењени као најбољи, уговори су данас уручени Галерији Матице српске, Спомен ‒ збирци Павла Бељанског, СНП, Градској библиотеци у Новом Саду, Галерији ликовне уметности - поклон збирци Рајка Мамузића, Војвођанском симфонијском оркестру, Историјском архиву Града Новог Сада, Установи за културу и образовање КЦ Младост из Футога, Установи за израду таписерија Атеље 61, Стеријином позорју, Заводу за заштиту споменика културе Града Новог Сада, Музеју Војводине, Српској читаоници у Иригу, Заводу за културу војвођанских Словака, Музеју савремене уметности Војводине, Центру за културу, спорт и туризам из Беочина, Заводу за културу војвођанских Русина, Позоришном музеју Војводине, Позоришту младих, Установи за културу и образовање КЦ Кисач и Архиву Војводине.