Повећана подршка информисању на српском језику у земљама у окружењу

13. јун 2018. године

Нови Сад
, 13. јун 2018. - Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Драгана Милошевић и главни и одговорни уредник Српских недељних новина из Будимпеште Драган Јаковљевић потписали су данас уговор о финансијској подршци том листу у овој години.

 

На овогодишњем конкурсу за подстицање јавног информисања на српском језику у земљама у окружењу, пројекат Серија специјалних додатака Српских недељних новина подржан је са 1.300.000,00 динара, што је за 20 одсто више од подршке коју је тај медији добио у 2017.

Ова подршка је за нас од изванредно велике важаности, јер нам омогућава да сваке године квалитет нашег листа, а тиме и информисања српске заједнице у Мађарској, издижемо на виши ниво. Дубоко поштујемо напор који је направљен да она, упркос ограниченим средствима, буде повећана, изјавио је Јаковљевић, непосредно по потписивању уговора.

 

Према његовим речима, од свих институција у Републици Србији, највећу подршку Српским недељним новинама даје управо Покрајински секретаријат за културу, јавно инфмормисање и односе са верским заједницама.

Информисање на матерњем језику један је од кључних елемената очувања идентитета наших сународника у земљама у окружењу и зато је ова врста подршке једно од главних опредељења не само нашег Секретаријата, него и Покрајинске владе у целини. Стога ћемо убудуће чинити све да та подршка буде и већа, истакла је Драгана Милошевић.

На овогодишњем конкурсу, пројекти медија на српском језику у земљама у окружењу подржани су са укупно 8.000.000,00 динара, што је за 2.000.000,00 више него у 2017. Поред Српских недељних новина, подржани су медијски пројекти Медимедије из Сегедина, Заједничког већа општина и Радио Дунава из Вуковара, Радио Банске Косе из Белог Манастира, Радио Борова, Радио Освита из Зворника, Радио Светигоре из Цетиња и листа Слобода народу и интернет портала ИН4С из Подгорице.