Поновно уздизање манастира Бешеново је прилог духовној обнови нашег народа

28. јул 2018. године

Манастир Бешеново
, 28. јул 2018. - Поновно уздизање манастира Бешеново значајан је прилог укупној духовној обнови нашег народа, оценио је данас, на песничко-духовном сабору Бешеновска приношења, одржаној у оквиру летње манастирске славе Светих Кирика и Јулите, помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Мирослав Илић. 

Не само наша средњовековна црквена уметност, али превасходно она, и данас блиста на небу светске културне баштине у целини и чини њену непролазну вредност. Као и све што је изнад векова, и она је плод наше дубоке везе са Творцем, везе која је издржала сва искушења времена. Она је разлог и за национално самопоуздање и за самопоштовање које нам често недостаје,  додао је Илић.

Бешеновска приношења су манифестација установљена пре четири године, истовремено са почетком обнове манастира који је, с краја 13. века, основао краљ Драгутин Немањић, а који је - једини на целој Фрушкој гори - за време и непосредно по завршетку Другог светског рата, уништен до темеља.

У оквиру  манифестације расписује се песнички конкурс чија овогодишња тема је била Невидљив је померач облака, а штампање истоимене поетске збирке подржао је Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским зеједницама. У њој се  нашло око 150 песама аутора из целе Србије, Републике Српске, Црне Горе, Немачке, Хрватске, Бугарске и других земаља.  

Жири у којем су били песник Благоје Баковић (председник)победници претходна три конкурса Јованка Новковић Перге, Владимир Јовић и Бошко Ломовић и игуман Бешенова, архимандрит Арсеније Матић,  једногласно за најбољу прогласио песму Невидљив је померач облака Даре Радојевић из Горњег Милановца и доделио јој Песничку повељу, највише признање манастира Бешеново.

Друге награде припале су Јасни Миленовић из Сремске Каменица и Сунчици Радуловић Торбица из Новог Сада, док су треће  Жаклини Манчић из Житковца, Сари Јовановић из Краљева, Биљани Делетић Милошевић из Београда и Милојку Калосеровићу из Чачка. 

Похвале су додељене Ивану Гаћини из Задра, Горану Витићу, Весни Радовић и Јовану Н. Бундалу (сви из Београда), Ани Стаjковој Ивановој из Пловдива у Бугарској, Драгици Шредер из Јагодине , Павелу С. Ђурчоку из Зрењанина, Весни Фекете из Сремских Карловаца, Марку Јовичићу из Темерина, Славку Вуковићу из Берана, Весни Бобић из Бешенова, Јесењину Ј. Туркићу из Бања Луке и Владимиру Бајићу, Гордану Јовановић Шарић, Љиљану Фијат и Николу Раусављевићу (сви из Новог Сада).  

Награде и похвале добитницима је уручио Његово преосвештенство Епископ сремски Василије.