Помен невиним жртвама мађарске рације из 1942. године широм Шајкашке

8. јануар 2018. године

Нови Сад, 8. јануар 2018. - У више места широм Шајкашке данас је одата пошта невиним жртвама злогалсне мађарске рације у којој је у тој области од 4. до 19. јануара 1942. године на најсвирепији начин побијено 2.345 Срба, Јевреја и Рома.

Масакр у Шајкашкој био је само део организвоаног злочина који се одвијао у целој јужној Бачкој и у којем је, заједно са покољем у Новом Саду и Бечеју, до краја јануара 1942. страдало готово 4.000 невиних душа.

До прошле године, обележавање страдања невиних у шајкашким местима организовала је само Епархија бачка Српске православне цркве, да би се од тада у одуживање дуга према њиховој узвишеној жртви укључила и Покрајинска влада. Помен страдалима данас је служен у Гардиновцима, Шајкашу, Госпођинцима, Локу и Мошорину, у којима је укупно побијено 400 људи, међу којима и много деце, жена и стараца.

Над сенима српских и других мученика деценијама је бдила само наша света црква, сада смо и ми ту да одужимо бар део дуга који је њихова невина жртва заслужила и да никада више не дозволимо да их прекрије вео заборав. Тако ће бити и свих наредних година, рекао је непосредно после полагања венца на спомен-обележје страдалницима у рацији у порти цркве Светог архиђакона Стефана у Гардиновцима заменик покрајинског сеокретара за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама др Небојша Кузмановић.

Помену жртвама рације у Локу присуствовао је подсекретар Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Зоран Лазин, у Госпођинцима помоћница секретара Татјана Бањанин, у Мошорину помоћник секретара Мирослав Илић, док су у Шајкашу пијетет према жртвама изразили Милорад Црњанин и директор Музеја Војводине др Драго Његован.