Штаткић: Никада нећемо заборавити страдалнике у рацији из 1942. године

4. јануар 2018. године

Чуруг, 4. јануар 2018. - Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницам Мирослав Штаткић присуствовао је данас, у Музеју жртава рације у Чуругу, комеморативном скупу посвећеном 76. годишњици злогласне мађарске рације у јужној Бачкој из јануара 1942.

У том монструозном злочину, у целој јужној Бачкој, укључујући и Нови Сад, на најсвирепији начин побијено је готово 4.000 Срба, Јевреја и Рома. Само у Чуругу, где је та крвава војно-полицијска акција мађарских окупационих снага и почела на Туциндан, 4. јануара 1942. године, страдало их је више од 890. Међу њима било је и 86 девојчица и дечака млађих од 15 година.

Да ли људски ум може да разуме убиство Савке Николић која је била стара само 15 дана, упитао се, у пригодној беседи, секретар Штаткић подсетивши на најмлађу жртву чурушког покоља и нагласивши да одузимање живота невиним људима из мржње због националне припадности, верског опредељења и расне нетолеранције представља нечовечански, противприродан и монструозан злочиначки акт.

Он је додао да Бог не опрашта овакве злочине и да, кад тад, свако ко је чинио нељудско дело трпи његову казну, а да је наше да праштамо, али не заборављамо, јер на тај начин разумемо бол и патњу страдалих.

Драга Савка, нећемо те заборавити никада. Са болом у души као завет носимо тугу и страхопоштовање према оном што ти је судбина наменила. Памитићемо те и нећемо те заборавити никада, рекао је покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама.

Заједно са председником Скупштине Војводине Иштваном Пастором и председником Меморијалног друштва Рација 1942 Миланом Радомиром, Штаткић је у Музеју положио венце, а помен жртвама служило је свештенство Епархије бачке Српске православне цркве.

Обележавању 76. годишњице рације у јужној Бачкој у Музеју жртава рације у Чуругу присуствовали су и представници Града Новог Сада, Општине Жабаљ, амбасаде Републике Мађарске у Србији и представници Војске Србије.