Изузетно важна улога недељника Хрватска ријеч

28. јануар 2018. године

Суботица, 28. јануар 2018. - Недељник Хрватска ријеч обележио је 15 година непрекидног излажења, а свечаности која је тим поводом уприличена у Суботици присуствовали су и заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама др Небојша Кузмановић и помоћник за информисање, медије и аналитику Ђорђе Вукмировић.

Честитајући јубилеј најутицајнијем гласилу хрватске националне мањине  у Србији,   Вукмировић је рекао да  у спектру мањинских медија недељник Хрватска ријеч  предњачи у много чему и да може, и треба, да буде пример по ангажованости, опсегу тема које покрива и начину на који их обрађује.

Теме и приступ често јесу интгриганти и читалац не мора увек да се сагласи са сваком њиховом нијансом, али и то је део слободе и медијског плурализма, доминатних у нашем информативном простору, нагласио је Вукмировић.

Према његовим речима, Хрватска ријеч није само лист који је потребан хрватској националној мањини, већ и лист из којег и припадници других националности могу да сазнају и науче много тога.

Он је нагласио и да су мултиетничност и мултикултуралност врло важне карактеристике северне српске покрајине, а њихово очување и унапређивање није само, и није превасходно, политички став, већ израз и потврда суштинске домкратичности српског друштва у целини.

Развој јавног информисање на мањинским језицима веома је важан елеменат тог опрељења, а колико смо му посвећени најбоље говори то што ће од 340 милиона динара намењених ове године у покрајинском буџету за подршку целокупном систему јавног информисања у Покрајини, више од 284 милиона или чак 83,2 одсто бити усмерено управо гласилима на мањинским језицима, прецизирао је Вукмировић.

Убедљиво највећи део тог новца, додао је он, намењен је гласилима чији оснивачи су национални савети националних мањина, међу којима је и Хрватска ријеч. У односу на прошлу, издвајања за та гласила у овој години повећана су за пет одсто.

Директор Хрватске ријечи Иван Ушумовић нагласио је спремност редакције тог листа да прати све модерне тенденције у новинарству данас, посебно захваливши за подршку коју покрајински органи у континуитету дају његовом излажењу.

Присутнима на свечаности обратили су се и главна и одговорна уредница Јасминка Дулић, генерални конзул хрватског конзулата у Суботици Велимир Плеша и председник Хрватског националног већа Славен Бачић.

Поводом јубилеја, у холу суботичког Отвореног универзитета постављена је изложба насловних страна Хрватске ријечи које осликавају промене кроз које је овај недељник прошао током претходних 15 година.