Култура повезује све просторе

19. јануар 2018. године

Нови Сад, 19. јануар 2018. - У Галерији Петар Лубарда у Андрићграду синоћ је отворена изложба Петар Лубарда 1907-1974-2017, приређена у оквиру Међународног филмског и музичког фестивала Кустендорф. Присутнима на отварању се, у име Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и ондосе с верским заједницама, обратио заменик покрајинског секретара др Небојша Кузмановић.

Када се велике историјске личности какве су  били Иво Андрић и Петар Лубарда и каква је данас наш саврменик, редитељ Емир Кустурица нађу у једном простору, онда имамо једну непоновљиву и вечну синергију свих уметничких великана, рекао је Кузмановић,  подсећајући да је ова изложба првобитно постављена у Новом Сади и да ју је отворио председник Покрајинске владе Игор Мировић.

Организатор изложбе је Спомен збирка Павла Бељанског, а Покрајински секретаријат, према Кузамновићевим речима, има обавеза да подржава програме и рад институција културе чији оснивач је АП Војводина.

У овом случају, међутим, није реч само о формалној обавези, ово је подршка и идеји да се највишим дометима уметности повезује један културно-етнички простор. Стога са задовољством поздрављамо и предстојеће  гостовање изложбе великог Петра Лубарде у Бањалуци, додао је он.

Изложбу је, иначе, званично отворио Емир Кустурица, означивши као посебну специфичност Лубардиног опуса повратак у праисконско.

О томе најупечтљивије говоре његова велика платна исцртана црногорским кршем из ког је поникао. Тај његов бљесак светлости је и нас  довео до тога да стекнемо најимпесиовније утиске о простору Црне Горе, а потом и свих оних крајева, држава и места у којима се он нашао, рекао је Кустурица.

Милана Квас в.д. упрваниоце Спомен збирке Павле Бељански  је истакла да је изложба до данас била у неколико градова Србије и да ју је до сада обишло више од 10.000 посетилаца.

У галерији, која носи Лубардино име, она је добила посебан значај, чему додатну нијансу даје и његово билиско пријатељство са Ивом Андрићем, закључила је Квасова.