Промовисане књиге "Масовни злочини које је починио Антон Бауер и његови сарадници" и "Логори"

17. јануар 2018. године

Нови Сад, 17. јануар 2018. - Подсекретар покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Зоран Лазин данас је у Музеју Војводине  присуствовао промоцији књига "Масовни злочини које је починио Антон Бауер и његови сарадници" и "Логори", као наставак  Едиције књига Злочини окупатора и њихових помагача 1941-1945, које је приредио директор Музеја Војводине др Драго Његован.

Историјски архиви, чињенице и документи који су приложени и у овим издањима едиције говоре нам да је Покрајинска влада преко Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама са разлогом подржала и ове две књиге рекао је Зоран Лазин.

Он је подсетио да је прво издање, које је стручно припремио др Драго Његован изашло 2009.  године и до данас је објављено 12 књига, а у плану је још издања. Ове књиге негују културу сећања на ове немиле догађаје, које морамо да, као залог будућности оставимо млађим генерацијама, како се страшни историјски догађаји на овим просторима не би заборавили.

Ова година, апострофирао је Лазин, је година обележавања 100 година од завршетка Првог светског рата, 75 година од завршетка Другог светског рата и као најзначајнији датум је и отварање Музеја присаједињења Барање, Баната, Бачке и Срема Србији 25 новембра 1918. године.

Ово је прилика и да посетимо да смо током претходне године отворили изложбу о усташким злочинима у Срему под називом Плакатирање геноцида, као и да је захваљујући средствима Покрајинске владе обновљен девастирани комплекс Музеја батинске битке у Батини, чиме смо сачували сећања и заштитили од заборава оно што се треба опростити, али не и заборавити, закључио је Лазин.

На промоцији су говорили  Зоран Колунџија, као уредник Издавачке куће  Прометеј, рецезент проф. др Слободан Бјелица, Зоран Вељановић, историчар и приређивач и аутор. Делове текста из обе књиге читао је глумац Српског народног позоришта Миодраг Петровић.