Додељене Вукове награде за 2017. годину

06. фебруар 2018. године

Нови Сад, 06. фебруар 2018. - Подсекретар покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Зоран Лазин присуствовао је данас у Председништву Републике Србије додели Вукове награде за 2017. годину. Свечаној додели присусвовали су председница Народне Скупштине Републике Србије Маја Гојковић и министар за културу и информисање Владан Вукосављевић.

Награда коју Културно-просветна заједница Србије додељује 54. пут, по речима генералног секретара КПЗ-а Живорада Ајданчића,  уручује се за нарочите резултате остварене у стваралачком раду на ширењу културе, образовања и науке у Републици Србији и на свесрпском културном простору.

Поред Галерије Матице српске, изузетну Вукову награду добили су и Богословија Св. Кирила и Методија у Призрену и оперска дива Милка Стојановић из Београда.
Лауреати су и директор Градске библиотеке Новог Сада Драган Којић, сликар и графичар Боривој Попржан
 из Новог Сада, управник Народног позоришта у Београду, диригент Дејан Савић, књижевник Јовиша М. Славковић из Гуче и новинар РТС-а Бранко Станковић.

Вукова награда припала је сликару Драгану Бартули из Лознице, привреднику и мецени културе Браниславу Баћовићу из Београда, директору Народног музеја у Ужицу Николи Гогићу, Дечијем културном центру у Београду и музејском саветнику Драгану Драшковићу из Краљева.
Одлуку жирија за додељивање Вукове награде образложио је председник жирија композитор, академик проф. Светислав Божић
.