Драгана Милошевић отворила фестивал НЕО који је почео концертом Cameratе Academicе

24. август 2018. године

Нови Сад, 24. август 2018. - Oд вечерас, па до половине септембра, Нови Сад ће бити домаћин празника класичне музике који, не случајно, почиње концертом оркестра Camerata Academica који обележава 30. годишњицу плодног уметничког рада, рекла је синоћ, отварајући у Католичкој порти фестивал НЕО, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Дргана Милошевић.  

Реч је о другом издању тог фестивала који, у оквиру пројекта Нови Сад европска престоница културе 2021, организује истоимена фондација, а под диригентском палицом чувеног маестра Филипа Гринберга (САД), са Cameratоm Academicоm синоћ су наступили и виолончелисти Иштван Варга и Марко Милетић,.

Поред незаборавног музичког доживљаја, све што ћете чути вечерас, али и оно што предстоји наредних дана, допринеће још значајнијем месту нашег града на културној мапи не само код нас, већ и изван наших граница, потврђујући континуитет квалитет и високих циљева који се овде, када је о класичној музици реч, постављају и достижу, додала је Милошевићева.

Она је изразила задовољство и због наступа диригента Гринберга који је, како је нагласила, дугогодишњи пријатељ Новог Сада и наших професионалних музичара, додајући да ће Покрајинска влада наставити са подршком управо оваквим манифестацијама због којих Нови Сад, и даље, с разлогом, називају Српском Атином.      

Camerata Academika  је, иначе, професионални камерни ансамбл који ради у оквиру Академије уметности у Новом Саду, а чланови су му њени најбољи млади музичари - асистенти, доценти и најталентованији студенти. Репертоар тог оркестра чине најлепша, али и најзахтевнија дела класичне у целини, укључујући, наравно, и дела домаћих композитора.