Мирослав Штаткић разговарао са мултимедијалним уметником Зораном Гашијем  

29. септембар 2017. године

Нови Сад, 29. септембар 2017. - Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Мирослав Штаткић данас је у Покрајинској влади разговарао са прозаистом, песником, сликарем и књижевником Зораном Гашијем о могућностима сарадње.

Као дугогодишњем члану Друштва књижевника Војводине и УПИДИВ-а, Гаши је мултимедијални уметник домаће и светске сцене, јер су његове драме извођене у Новом Саду, Скопљу, Марибору, Штокхолму и Трсту, а аутор је више књига поезије и есеја.

Тема данашњег састанка је проширење концепта  часописа Мост, Мисао и Интеркултуралност, које издаје Завод за културу Војводине, као кровна културан институција чији је задатак да између осталог  негује и промовише савремене културне стратегије,  истражује могућности примене и развоја нових културних модела у Војводини, умрежава постојеће институције културе и афирмише мултикултуралност као привилегију нашег контекста.

По речима секретара Штаткића за проширење идеја часописа Интеркултуралност потребни су људи са искуством, који ће кроз један савремени уметнички приступ направити ближу причу о савременој културној сцени, како код нас, тако и изван наших граница, осврћући се на исто тако европске и светске токове свих грана новог уметничког доба. Такви часописи, сматра Штаткић, би могли да се дистрибуирају и на европско тржиште, па и у Кину, која има читалачку публику заинтересовану за то.

Часопис Мост већ својим насловом треба да спаја нашу уметничку сцену са дијаспором и обрнуто истакао је секретар Штаткић и додао да би требало неке нове теме уврстити и у садржај часописа Мисао.

Зоран Гаши се сложио са секретаром Штаткићем да тржиште културе треба да има, што више тема и садржаја, као и примера добре праксе људи, који су стекли завидне резултате изван наших граница, а слабо су видљиви овде.