Обележено 500 година реформације

26. септембар 2017. године

Нови Сад, 26. септембар 2017. - Хришћанска реформатска црква и Словачка евангеличка црква а.в., централном екуменском манифестацијом у суботу су у Панчеву заједнички  обележиле велики јубилеј, 500 година реформације.

Свечаности поводом годишњице, пола века од објављивања Лутерових теза, које су измениле верски, културни и политички живот Европе, присуствоваo je и помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Мирослав Илић, задужен за сарадњу са црквама и верским заједницама. Свечаности су присуствовали специјални изасланик председника Републике Србије, представници амбасада, градоначелник Панчева, као и делегације националних савета словачке и мађарске националне мањине у Србији. 

Свечани скуп оживео је тренутак почетка реформације, дан када је др Мартин Лутер 31. октобра 1517. године закуцао на врата жупне зграде у немачком граду Витенбергу 95 исповеди, како би испровоцирао дискусију на нехришћанске радње у средњовековној цркви.

Поздравне речи упутили су бискуп Хришћанске реформатске цркве у Србији Бела Халас и бискуп Словачке евангеличке  цркве а.в. Самуел Врбовски.

Срдачне поздраве и честитке председника Републике Србије, Александра Вучића поводом јубилеја, свечаном скупу је пренео његов специјални изасланик Милета Радојевић, наглашавајући да је реч о догађају од историјског значаја, јер је реформација хришћанима даровала велике и значајне тековине без којих је данас незамислив живот савремене цивилизације пре свега толеранцију и заједничко живљење у миру људи различитих вера, превођење Светога писма и обављање богослужења на народном језику.