У Мартину отворена изложба Иза гора и долина - Три века Словака у Војводини

22. септембар 2017. године

Нови Сад/Мартин, 22. септембар 2017. - Заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама др Небојша Кузмановић говорио је јуче у Словачком народном музеју у Мартину, у Словачкој, на отварању изложбе  "Иза гора и долина - Три века Словака у Војводини" коју је припремио Музеј Војводине.

Од времена насељавања у 18. веку, до данас, Словаци су оставили дубок траг у историји и култури Војводине. Тиме су дали немерљив допринос богатству различитости наше покрајине, а тиме и целе Србије, рекао је, уз остало, Кузмановић.

Начин на који Србија брине о националним мањинама, према његовим речима, може да послужи као модел и на ширем, европском плану.

Постоје национални савети националних мањина, њихове матице, новине и часописи, позоришта и музеји, културно-уметничка друштва, дакле читава лепеза онога што зовемо национална култура. И чиме се, наравно, сви поносимо, додао је Кузмановић.

Он је подсетио и на традиционално добре односе Словака и Срба грађене кроз историју која је забележила низ светлих примера који никада не смеју да се забораве.

Тако ћемо у догледно време у месту Рача надомак  Сремске Митровице подићи споменик словачком песнику Сватоплуку Освалду. Он је као добровољац српске војске 1876. године погинуо у рату против Турака, рекао је Кузмановић.

На отварању изложбе Иза гора и долина - Три века Словака у Војводини‟ која ће бити отворена до 27. новембра, говорили су и амбасадор Србије у Словачкој Шани Дермаку, директорка Словачког народног музеја у Мартину Марија Халмова, директор Музеја Војводине др Драго Његован и виши кустос тог музеја Ана Сец-Пинћир.