Аматеризам заслужује пуну подршку

19. септембар 2017. године

Нови Сад, 19. септембар 2017. - Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама професор Мирослав Штаткић отворио је синоћ у Дому културе у Јаши Томићу 12. Фестивал аматерских позоришта Војводине, ФЕТРА 2017.

 

Велика ми је част и задовољство што отварам фестивал који већ има карактер традиционалне манифестације, пошто у скромним условима у којима је организован траје више од деценије. Као вишегодишњи председник Савеза аматера Војводине знам да је то равно подвигу, рекао је Штаткић.

 

Аматерске организације У Војводини, према његовим речима, имају преко двесто хиљада чланова који са врло скромним  средствима постижу невероватне резултате.

Посвећеност тих људи нас обавезује да им у буџету за следећу годину обезбедимо више средстава, како би бар нека аматерска друштва могла  лакше да раде, нагласио је Штаткић и додао да се и у Европи аматеризам негује не би ли свако село или мањи град имали довољно културних и друштвених садржаја на корист свима.

 

У програму овогодишњег фестивала, који траје од 18. до 23. септембра уврштено је пет представа аматерских позоришта. На сцени ће своје умеће показати глумци из Банатског Карађорђева, Ковина, Нове Пазове и Панчева.

Председник Савеза аматера Војводине Владимир Рис је поздрвљајући учеснике и госте фестивала, рекао да се и данас суочавамо са недостатком новца, али да аматеризам захваљујући  енергији, вољи и ентузијазму његових носилаца, као и организатора, спонзора и других људи добре воље, успева да опстане.

 

Учеснике и госте поздравили су и председник Општине Сечањ Пеђа Рађеновић и директор Фестивала Стеван Попара.