Обележено 300 година од рођења Марије Терезије

18. септембар 2017. године

Нови Сад, 18. септембар 2017. - Заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама др Небојша Кузмановић присуствовао је у Новом Бечеју и Новом Милошеву бележавању 300 година  од рођења царице Марије Терезије. Пригодну свечаност заједно су организовали Амбасада Словачке у Србији, Општина Нови Бечеј, Банатски културни центар Ново Милошево, МЗ Ново Милошево и Удружење за неговање традиције.

Поздрављајући присутне испред покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, Кузмановић је рекао да у новом читању историје можемо да препознамо оне историјске личности, које су одлучујуће утицале на живот свих народа на овим просторима.

 

Једна од таквих личности без сумње је била и Марија Терезија чију годишњицу рођења данас обележавамо, додао је Кузмановић.

За становнике који су живели на данашњој територији Општине Нови Бечеј, а и шире, најпознатија хабзбуршка царица је билa изузетно значајна, јер је основала Великокикиндски дистрикт којем је доделила привилегије и аутономију високог степена, ретког за то време. Дистрикту су припадали део данашњег Новог Милошева Kарлово, које је добило име по оцу Марије Терезије, и део новог Бечеја Врањево. За време трајања Великокикиндског дистрикта, од 1774. до 1876. године, овај део Баната се посебно интензивно развијао.

Током целодневне манифестације, о улози и значају ове историјске личности говорили су и Дагмар Репчекова, амбасадорка Словачке у Србији, која је и иницијатор њеног одржавања, као  и председник Општине Нови Бечеј Саша Максимовић.