Ускоро и опера по Сремчевом Поп Ћири и поп Спири

18. септембар 2017. године

Нови Сад, 18. септембар 2017. - Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама професор Мирослав Штаткић данас је разговарао са Горданом Драговићем, професором на Катедри за оперску режију и глуму на Факултету музичке уметности у Београду.

Тема састанка била је могућност даље сарадње са професором Драговићем посебно након потписивања споразума о сарадњи између Српског народног позоришта у Новом Саду и Народног позоришта у Београду где је он, као доајен оперске сцене, провео већи део свог радног ангажмана.

Секретар Штаткић истакао је да је тренутно у припреми опера Поп Ћира и поп Спира по најпознатијем делу Стевана Сремца, за чије извођење је музику урадио академик Дејан Деспић.

Велики пројекат ће бити реализован у сарадњи Народног позоришта и СНП, а то велико дело и у оперском извођењу треба да задржи комичну нијансу, што јесте захтеван и обиман задатак оба национална театра, па је улога људи са богатим искуством непроцењива, додао је покрајински секретар.

Према Драговићевом мишљењу, улоге у овом делу би требало да носе еминентна имена, укључујући и она изван наших граница, али у пројекат треба да се  укључе и наши млади таленти, којима ће ово извођење бити велико и драгоцено искуство.

Професор Драговић је, иначе, познат и по томе што је написао чувени Лексикон балета сценског уметничког плеса који обухвата четири века његовог постојања, са детаљним описом 750 изведених балетских представа.