Вукмировић у Руми отворио изложбу Плакатирање геноцида

15. септембар 2017. године

Рума, 15. септембар 2017. - Помоћник покрајинског секретара за јавно информисање, медије и аналитику Ђорђе Вукмировић отворио је вечерас у Завичајном музеју у Руми изложбу Плакатирање геноцида чији аутор је директор Музеј Војводине др Драго Његован.

Ако би оно што је пред вама вечерас ваљало згуснути у две речи, те речи би биле - пијетет и опомена. Пијетет не само за оних 6.000 невиних Сремаца који су, у августу и септембру 1942. својим животима платили цену једном монструозном режиму, већ и за све друге невине жртве, а опомена да не само да их никада не заборавимо, већ и да никада не пристанемо на прекрајање истине о том    обезљуђеном времену, рекао је Вукмировић.

Изложбу чини низ плаката и других докумената усташке Независне државе Хрватске, у чијем саставу је током Другог светског рата био и Срем. На њима су уз остало и наредбе за извшење злочине и спискови Срба из свих делова Срема који су по тим наредбама брутално убијани.

А, данас смо сведоци покушаја да се џелати из тог времена представе као жртве, а злочинци као свеци. Ова изложба је баш зато сваком од нас опомена да на то никада не пристанемо и због мира душа невиних жртава и зато да се такав злочин никада не понови, додао је Вукмировић.

На отварању су говорили су и аутор др Драго Његован, директорка Завичајног музеја Снежана Јанковић, кустос те институције културе Ђорђе Бошковић и Младен Булут, председник Друштво новинара Војводине које је, заједно са Музејом Војводине и Малим историјским друштвом из Новог Сада, организатор изложбе.