Велики успех Ане Казимић у Шведској 

14. септембар 2017. године

Нови Сад, 14. септембар 2017. - Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама професор Мирослав Штаткић данас је разговарао са младом новосадском композиторком Аном Казимић (1985). Њена композиција Аурори Ел  је на недавно одржаном  Фестивалу за младе композиторе у Штокхолму у Шведској избарана међу пет најбољих.

Честитајући Ани на изузетном признању, једном од најзначајнијих у њеној досадашњој каријери, Штаткић јој је пожелео и да настави да ниже успехе, како код нас, тако и изван наших граница.

Посебно је искуство када се млади људи нађу пред жиријем у чијем саставу између осталих седе и професор - композитор светског гласа Кшиштоф Пендерецки и Свен Давид Санстром који је најпознатији шведски композитор. То награди даје додатни сјај, рекао је секретар Штаткић.

Захваљујући на речима подршке, Ана Казимић је истакла да је и награда из Штокхолма потврдилa њен животни избор, а посебно драгоцено је било истакла искуство са професором Пендерецким и Санстромом који су у шевдској престоници  имали и предавања у оквиру мастер класа.

Најбоље композиције изводила су два симфонијска и један камерни оркестар. Додатно задовољство ми је причинило то што се у одабиру композиција  од нас тражила поједностављеност дела и те нијансе су одлучиле при избору најбољих., додала је она, нагласивши да да  би каријеру радо наставила у Србији, преносећи своје композиторско знање млађим генерацијама.    

Као студент Академије уметности у класи професора Зорана Мулића, Ана је, иначе, дипломирала композицију, а докторске студије композиције завршила је на Факултету музичке уметности у Београду у класи Зорана Ерића.