Све већа подршка савременој књижевности

14. септембар 2017. године

Нови Сад, 14. септембар 2017. - Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама професор Мирослав Штаткић разговарао је данас са познатим књижевником Пером Зупцем о стању на нашој савременој књижевној сцени.

Што кроз конкурсно суфинансирање од стране Секретаријата, што кроз издавачку делатност Завода за културу Војводине, за подршку издаваштву у овој години опредељено је 25 милиона динара. Циљ нам је да се изда око 150 наслова и 30 репрезентативних издања, прецизирао је Штаткић.

Он је додао да један од важних приоритета и промоција наше књижевности на европској сцени, али и другим деловима света, па је акценат стављен и на превођење дела са српског језика на десетак европских и на кинески језик.

Према Зупчевој оцени, у Србији, а самим тим и Војводини, присутна је блага осека књижевних дела, а оно што ипак охрабрује јесте чињеница да се одлични песници и прозни писци и даље појављују у мањим градовима.

То је наставак једног сјаног низа писаца које је Војводина давала нашој књижевности, а који, уз остале, чине Милан Ненадић, Стеван  Протић, Ранко Трифуновић, Бранислав Зубовић, Горан Лабудовић, Бошко Терзић..., рекао је Зубац.

С обзиром да ће се 25. новембра 2018. навршити век од присаједињења војвођанских области Краљевини Србији, свакако најзначајнијег догађаја у историји простора северно од Саве и Дунава, Зубац је предложио да се тим поводом од наредне године установи посебна књижевна награда.