Сећање на јунаке Топличког устанка

07. септембар 2017. године

Нови Сад, 07. септембар 2017. - Топлички устанак је једини устанак становништва на окупираној територији Србије у Првом светском рату рекао је отварајући данашњу излобу Топлички устанак 1917-2017 у Музеју Војводине помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама др Милан Мицић.

Мицић је подсетио да је устанак трајао од 21. фебруара до 25. марта 1917, на подручју Топлице, Јабланице и Пусте реке, а непосредан повод за устанак била је присилна мобилизација српских младића у бугарску војску.

Зато је данас прилика да се подсетимо  страдања српског народа, њихових мука и борбе за слободом у име 8.767 људи, чија имена су део ове поставке рекао је др Мицић.

У име домаћина присутне је поздравио директор Музеја Војводине др Драго Његован, који је истакао да је и ова изложба саставни део обележавања јубилеја -100 година од Првог светског рата. Поставка пред нама, додао је Његован је гостујућа изложба Народног музеја Топлице из Прокупља, где смо ми у претходном периоду однели нашу изложбу о добровољцима из Добруџе (Румунија).

О детаљима Толичког устанка говорио је историчар др Саша Марковић, а на отварању су присуствовали и аутори изложбе Дарко Жарић из Народног музеја Топлице у Прокупљу и Милан Стојановић из историјског архива у Прокупљу.