Јунацима Легета одата почаст

04. септембар 2017. године

Нови Сад/Легет , 04. септембар 2017. - На пољу Легет, надомак Сремске Митровице, тачно пре 103 године, тачније 6. септембра 1914. године, вођена је тактички ретка битка између српске и аустроугарске војске. Поље Легет је место страдања бораца Тимочке дивизије српске војске у бици против аустроугарских трупа.

Тим поводом подсекретар покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Зоран Лазин и помоћник за културно наслеђе др  Милан Мицић положили су венац на споменик палим јунацима.

Након архијерејске литургије, почаст су одали и председник Скупштине општине Сремске Митровице Томислав Јанковић, заменица градоначелника града Сремска Митровица Светлана Миловановић, као и представници Војске Србије и потомци  настрадалих војника.

По речима др Милана Мицића, који се у име струке, као доктор историјских наука обратио присутнима, данас је Дан сећања на јунаке легетске битке, који су у лето 1914. године страдали од стране аустроугарске војске.

Услед захтева савезника за војном акцијом према Аустроугарској после победоносне Церске битке српска војска неприпремљена форсирала је прелаз преко Саве и на пољу Легету код  Сремске Митровице  доживела је трагедију, истакао је др Мицић и прецизирао да је овде око 6.000 српских војника на овом пољу убијено, нестало, ухапшено или утопљено.

Како је Мицић нагласио, привремено ослобођење Доњег Срема од стране српске војске  септембра 1914. године довело је до репресије аустроугарских јединица према становништву сремских села, расељавања села Доњег Срема и интернирања њиховог становништва од 1914. до 1916. године. Српско становништво Срема у време Великог рата  дало је преко 2.000 добровољаца српске војске, а његова борба за ослобођење од аустроугарске власти нашла је свој пуни израз одлукама Румске скупштине новембра 1918. године када је проглашено присједињење Срема Краљевини Србији.

У име града Сремске Митровице симболичним бацањем венца у реку Саву, где се преко 1.500 српских војника те ноћи утопило, Томислав Јанковић је одао  почаст храбрим српским војницима.