У  Бечеју отворен 5. Фестивал монодраме „Бефемон“

19. октобар 2017. године

Нови Сад/Бечеј , 19. октобар 2017. - Помоћница покрајинског секретара за културу, јавно ифнормисање и односе с верским заједницама Татјана Бањанин присуствовала је синоћ у Бечеју  отварању 5. Фестивала монодраме „Бефемон“, који се у том граду одржава до 21. октобра.

„Бечејска драмска сцена је, уосталом као и друге области културе, увек била јака. Почевши од најмађих генерација, дакле од деце која се исказују кроз „Мајске игре“, преко аматерских секција, до оваквог професионалног фестивала монодаре, оваквог реномеа. Колико је он кредибилан говори и чињеница да се пријављују представе из целог региона, као и реноме и значај уметника и глумаца који се у оквиру овог фестивала представљају публици“, рекла је Бањанинова.

Првој представи овогодишњег фестивала је, иначе, претходио разговор у бечејском „Kреативном центру“ са прослављеном глумицом Татјаном Бошковић која је и отворила фестивал, а током тог разговора са публиком поделила своја глумачка, али и животна искуства.

На фестивалу учествује седам монодрама из Србије, Босне и Херцеговине, Македоније и Хрватске, изабраних међу укупно 20 које су конкурисале за учешће. Отварање је обележила моно-опера “Дневник једног луђака” за коју је предложак била кратка прича Николаја Васиљевича, а следе представа на мађарском језику „Једна реч“ Тимее Филеп и монодрама „Едит Пјаф“ Милене Живановић.

У званичној конкуренцији биће одиграна и монодрама „Кроз таласе“, настала по мотивима истоименог филма Ларса фон Трира, „Ледени свитац“ у режији Тања Мандић Ригонат и, најзад, „Stand down“ Небојше Миловановића којом ће фестивал бити и затворен.