Штаткић разговарао са новим шефом диригетном Опере СНП Ђанлуком Марчаном

13. октобар 2017. године

Нови Сад, 13. октобар 2017. - Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Мирослав Штаткић разговарао је данас са Ђанлуком Марчаном, новим шефом диригентом Опере Српског народног позоришта (СНП) о плановима будућег рада тог дела нашег најстаријег театра.

Штаткић је на почетку разговора изразио задовољство што је СНП после дуго времена добио диригента са великим европским и светским искуством, каквог сваки оркестар, посебно оперски и тражи.

Зато би било од велике користи да ваш професионални рад са нашим оркестром има и едукативни део и да своја искуства пренесете на њих. Ово је, заправо,  добра прилика да се образују нови нараштаји наших диригената, додао је он.

Штаткић је подвукао и да је политика како Покрајинског секретаријата на чијем сам челу, тако и Покрајинске владе, усмерена на афирмацију националне културе и домаћих аутора и извођача.

Зато са великиом задовољством истичем укључивање у пројекте Опере СНП наших актуелних оперских певача попут Жељка Лучића, Катарине Брадић, Маријане Николић и Зорана Тодоровића, прецизирао је покрајински секретар.

Маестро Марчано, који ће данас у СНП-у дириговати оперском представом Боеми Ђакома Пучинија, подсетио је да ће наредна 2018. година  бити у знаку јубилеја Шарла Гуноа и Ђоакина Росинија, али и да су већ покренути разговори са челним људима СНП о почетку припреме опера српских аутора, међу којима и Дејана Деспића.

Састанку су присуствовали и подсекретар Зоран Лазин, в. д. управника СНП Зоран Ђерић, в. д. директора Опере Александар Станков и председник Управног одбора Селимир Радуловић.