Милан Мицић отворио изложбу Kултура сећања: ко не памти поново преживљава

11. октобар 2017. године

Нови Сад, 11. октобар 2017. - У Музеју Војводине јуче је помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама задужен за културно наслеђе др Милан Мицић отворио гостујућу изложбу Народног музеја Kраљево Kултура сећања: ко не памти поново преживљава.

Колико људских трагедија и уништених живота у трагедији краљевачког октобра 1941. године рекао је отварајући изложбу др Мицић и истако да ова изложба носи дубоко хуман карактер јер види се људски живот и људска жртва у великом историјском лому који се обрушава на обичног човека.

Како је Мицић навео, колективна репресија према српским цивилима из 1914. године од стране аустроугарских трупа 1941. године радикализована је и брутализована нацистичком идеологијом и резултат тога је и краљевачки и крагујевачки октобар.

Изложба KУЛТУРА СЕЋАЊА: Kо не памти изнова проживљава, ауторки Силвије Kрејаковић и Сузане Новчић, организована је поводом обележавања октобарске трагедије у Kраљеву 1941. Изложба се бави управо начином на који памтимо и сећамо се овог догађаја, који је брутално променио историју града, структуру његовог становништва, али пре свега разорио личне и породичне животе.

На изложби су представљени аутентични трагови о бившем животу страдалих. Са наратива преживелих талаца и породица које су изгубиле ближње и аутентичних историјских извора, изложба се усмерава на различита испољавања културе сећања о октобарској трагедији. Изложба поентира односе реалне, а довољно страшне димензије трагедије и комеморације, приликом којих се кроз политичке говоре политизовала прошлост. На изложби је представљена и мапа злочина и историјски подаци из истраживања о његовим жртвама, али и начини на који се прошлост меморијализовала.