Обележено 250 година од рођења Филипа Вишњића

6. новембар 2017. године

Нови Сад/Шид, 6. новембар 2017. - Подсекретар Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Зоран Лазин присуствовао је обележавању 250 година од рођења народног песника и гуслара Филипа Вишњића, које је организовано у оквиру Вишњићевих дана, традиционалне манифестације која се одржава у Вишњићеву код Шида.

Поздрављајући поштоваоце непролазног дела Филипа Вишњића, Лазин је рекао да је јубилеј, којим се обележава два и по века од његовог рођења, једна од најзначајнијих манифестација у Републици Србији.

Филип Вишњић је био српски Хомер и његова улога у историји нашег народа је огромна. Јер, управо је Филип Вишњић сачувао епско предање, пре свега оно везано за Први српски устанак, а које су, доцније, на ползу нашег народа ма где он живео у писаном облику овековечили и Лукијан Мушицки и Вук Караџић, додао је Лазин.

У оквиру Вишњићевих дана, Епископ сремски Василије је служио парастос великом песнику. На Вишњићев споменик положени су венци и свеће, а у основној школи која такође носи његово име отворена је етно поставка. У уметничком делу програма наступили су млади гуслари, који су изводили народне песме Филипа Вишњића.