Поводом 60 година постојања одржан Гала концерт Великог тамбурашког оркестра Радио телевизије Војводине

29. новембар 2017. године

Нови Сад, 29. новембар 2017. - Друштвена и културолошка снага народа се налази у осећају респекта према наслеђеном идентитету, а то је код нас тамбура, наш народни војвођански и српски инструмент рекао је синоћ у Студију М, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Мирослав Штаткић честитајући 60 година постојања Великог тамбурашког оркестра Радио телевизије Војводине.

Музика се препознаје разним одликама, а тамбура, прецизирао је Штаткић, је жица титрајна за душу, за радост, за сузу, за живот...и она представља скуп народних обичаја и прочишћеног духовног наслеђа. Како и сам каже друштвена и културолошка снага народа се налази у осећају респекта према свом наслеђеном идентитету, а код нас је, између осталог, то тамбура.

Под диригентском руком композитора Зорана Мулића синоћ су изведене, не само његове  композиције већ и дела Чајковског, Саве Вукосављева и  Росинија.

Иначе, Од првог дана свог емитовања, 29.11.1949. године, Радио Нови Сад посвећује велику пажњу инструменту традиционално присутном и омиљеном на тлу које ови радио таласи покривају.  До радикалне измене и састава и начина рада Тамбурашког оркестра дошло је 1957. године. Захваљујући традицији, Радио Новом Саду је припала обавеза да оснује репрезентативни Велики тамбурашки оркестар. Реализацију овог задатка преузео је композитор Сава Вукосављев, који је на великој аудицији у фебруару 1957. године од 240 кандидата одабрао најбољих 20-ак тамбураша.

Епоха Саве Вукосављева је трајала до почетка 80-их година прошлог века, у којој су се истакли врхунски солисти попут Матије Петровића Маћике, Јанике Балажа, Јосима Фамилића Тоше, Тугомира Николића, Цвете Сладића Чиче, Зденка Обад-Шћитароција, Марка Бенића, Бошка Николића, Марка Јовановића и других.

Ангажовањем композитора мр Зорана Мулића 1984.године започиње уздизање Тамбурашког оркестра на још виши ниво музицирања. Мулић је у репертоар оркестра поред народне музике и композиција писаних за тамбурашке оркестре уврстио транскрипције највећих дела светске музичке баштине (Моцарт, Чајковски, Росини, Хачитуријан...). Поред диригентског посла Мулић је компоновао мноштво композиција за тамбурашке оркестре.