Ефикасан модел подршке информисању на језицима националних мањина

20. новембар 2017. године

Нови Сад, 20. новембар 2017. - Очување и развој система јавног информисања на језицима националних мањина је изузетно важан елеменат очувања њиховог идентитета, а модел подршке који тај систем добија у АП Војводини је врло ефикасан, рекао је у петак, на пaнелу Европа и мањински медији, одржаном у оквиру Прве Европске конференције посвећене мањинским и локалним медијима, помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Ђорђе Вукмировић.

Вукмировић је представницима мањинских медија из више европских земаља, као и члановима УО МИДАС-а, асоцијације која окупља 28 дневних листова на језицима националних мањина из 13 држава, предочио и конкретне елементе модела јавног информисања на језицима националних мањина у АП Војводини.

Први сегмент тог модела чине штампани медији чији оснивачи су национални савети националних мањина и које директно субвенционишемо у годишњем износу од 264,8 милиона динара. Реч је о 22 дневна, недељна, месечна, дечија и омладинска листа на мађарском, словачком, румунском, русинском, буњевачком, хрватском, украјинском и македонском језику, прецизирао је он.

Други сегмент су, према Вукмировићевим речима, регионални и локални медији који програмске садржаје, у целини или делимично, производе и емитују на језицима националних мањина, а које АП Војводина подржава кроз пројектно, односно конкурсно суфинансирање.

Реч је о отприлике једној четвртини од укупно 240 медија свих врста који постоје у Покрајини, а које смо ове године на конкурсима подржали са 8,7 милиона динара, што је преко три пута више него у 2016. Захваљујући томе смо у 2017. подржали 64 њихова пројекта, што ће рећи да је сваки мањински медији добио подршку за бар један пројекат , додао је помоћник покрајинског секретара.

Вукмировић је прецизирао и да што директна, што пројектна подршка мањинским медијима чини чак 85 одсто укупних издвајања АП Војводине за систем јавног информисања, док је преосталих 15 процената  намењено подршци медијима на српском језику.

Коначно, трећи, изузетно важан сегмент система јавног информисања на језицима националних мањина у АП Војводини јесте покрајински јавни сервис РТВ. У оквиру њега, десет мањинских редакција годишње производи 6.600 сати телевизијског програма или, у просеку, 18 сати програма дневно. Уз то, други и трећи канал Радио Новог Сада у потпуности су резервисани за мањинске програме и то на 13 језика, закључуио је он.

Прву Европску конференцију посвећену мањинским и локалним медијима је, уз подршку Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, организовала новосадска агенција Херор медија понт, а поред Вукмировића на панелу Европа и мањински медији говорили су и Бојан Брезигар из  МИДАС-а, Тамара Влашкалин, саветница у Институцији повереника за заштиту равноправности у Републици Србији и Лорант Винце из Федералне Уније европских нација.