„Ленкин прстен“  Мирославу Алексићу

20. новембар 2017. године

Нови Сад/Србобран, 20. новембар 2017. - Подсекретар покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Зоран Лазин присуствовао је у суботу књижевној манифестацији „Ленкин прстен“, у оквиру које је истоимена  награда додељена песнику Мирославу Алексићу.

Честитајући овогодишњем лауреату, Лазин је подсетио да је награда „Ленкин прстен“ установљена 2006. године и да су је од тада до данас добили наши најеминентнији песници.

„Први међу њима био је Матија Бећковић, а касније и Перо Зубац и други наши великани“, прецизирао је Лазин, прочитавши у част овогодишњег лауреата песму „Сме ли сада песма“, поете и глумца Миодрага Петровића, из збирке „Сонетнице“.

Организовање манифестације „Ленкин прстен“ и доделу истоимене награде, он је оценио као заслужен омаж Србобрана и самој Ленки Дунђерски, и једном од наших највећих песника Лази Костићу, којем је она била инспирација за најлепшу љубавну пoему нашег језика „Santa Maria della salute“.

Стихове из те поеме у Србобрану је у суботу више него упечатљиво говорио глумац Војин Ћетковић, а награда „Ленкин прстен“ је Алексићу додељена за песму „Тај трен“ из збирке „Оскудно време“ у издању новосадског „Прометеја“.