Награда Медијакулт додељена новинарки РТВ-а Светлани Миљанић

17. новембар 2017. године

Нови Сад, 17. новембар 2017. - Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Мирослав Штаткић данас је уручиo награду Завода за културу Војводине Медијакулт новинарки документарног програма Радио-телевизије Војводине Светлани Миљанић, за емисију У сну и на јави- цело село уметничко дело.

Данас обележавамо један мали јубилеј, а то је пета година додељивања награде за креативно телевизијско стваралаштво рекао је секретар Штаткић уочи уручивања награде и додао да је уметност која нам долази са телевизијских екрана посебан доживљај, јер треба гледаоцима у слици и речи преточити доживљај нас самих.

Зато, истакао је он, ми је посебно задовољство што је уредница емисије У сну и на јави- цело село уметничко дело, Светлане Миљанић у томе успела и  желим јој успеха у даљем раду.

По одлуци жирија у чијем саставу су били Милорад Црњанин, као председник жирија и чланови Перо Зубац и Мирослав Кевежди већином гласова  донета је  одлука да се ова емисија награди, али да похвале и емисије: На два точка кроз Војводину Мокрин и Дорослово, као и емисију Ја сам као и сви други ауторке Рожа Анике. Иначе, на овогодишњи конкурс награде Медијакулт  пријављена је 21 документарна емисија.

У образложењу жирија стоји да је емисија ауторке Светлане Миљанић  документарна слика уметника који се из Београда враћа у своје село Подлокањ, на северу Баната, на тромеђи Србије, Румуније и Мађарске, где такорећи сам, купује рушевне, напуштене сеоске куће својих бивших комшија и у њих удахњује живот кроз уметничка дела. Градећи ћуприје са уграђеним скулптурама у њих, попут младе Гојковице у Зидању Скадра, дакле градећи ћуприје на јендецима у Подлокању, он уз предивну песму о Бањој Луци, коју је некада певао заједно са својим покојним оцем, као да носи сву тежину ноћи која се спушта на Подлокањ, и њега, као бескрајни плави круг Милоша Црњанског...