Драгоцено сведочанство о узлетима новосадске краљице спортова 

17. новембар 2017. године

Нови Сад, 17. новембар 2017. - Заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама др Небојша Кузмановић синоћ је у Градској библиотеци у Новом Саду говорио на промоцији књиге Нови Сад скочиград аутора Павла Малешева.

Реч је о монографији Атлетског клуба Војводина, у којој је посебан акценат стављен на сјајне успехе новосадских скакача, од Олге Гере некада, до Иване Шпановић данас, а чије штампање је, у оквиру пројектног суфинансирања издавачке делатности, подржао Покрајински секретеријат за културу, јасвно информисање и односе са верским заједницама.  

Данас у хиперпродукцији информација које често немају готово никакву вредност, оваква монографска издања су реткост и драгоценост. Поготово када говоре о шампионкама и шампионима који су своје животе посветили циљу да скоче више, пре свега више од самих себе, а онда и од других, рекао је, уз остало, Кузмановић.

Он је подсетио и да је спорт део опште културе и  област која нам даје могућност да, на сваки начин, постанемо бољи људи, без обзира на ком нивоу се њиме бавимо.

То потврђује и ова књига, а свако ко у њој прочита приче о војвођанским скакачима разумеће да је била вредна подршке и да је онај ко је ту подршку пружио направио прави избор, закључио је Кузмановић.

АК Војводина је, иначе, од оснивања 1921. изнедрила 20 државних репрезентативаца, међу којима је било највише такмичара у скакачким дисциплинама. Уз Олгу Гере и Ивану Шпановић, ту су и Стеван Зорић, Ђорђе Мајтан, Тамара и Петар Малешев и многи други.

Поред Кузмановића, о монографији су говорили и њени јунаци Олга Гере и Ђорђе Мајтан, аутор Павле Малешев и Сима Матић, власник  Тиског цвета у чијем издању се и појавила та драгоцена публикација.