Руски маестро Илмар Лапинш у част Бручија

29. март 2017. године

Нови Сад, 29. март 2017. - Заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама др Небојша Кузмановић и подсекретар Зоран Лазин разговарали су данас са диригентом из Русије Илмаром Лапиншом, који ће сутра у оквиру отварања Фестивала Рудолф Бручи, у Синагоги дириговати Војвођанским симфонијским оркестром. Под његовом диригентском палицом биће изведене Бручијеве Симфонија бр.3, Концерт за тромбон и оркестар бр.2 и Симфонија Леста за коју је Бручи добио и награду белгијске краљице Елизабете.

Кузмановић је Лапинша упознао са програмом и радом секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, нагласивши да је основна политика секретаријата подршка домаћим ауторима у скоро свим сегментима културе.

И фестивал посвећен  Рудолфу Бручију је јасан наставак нашег опредељења, јер је он оставио снажан печат на музичком животу не само овог града, Покрајине, већ и целе државе и ово је скроман начин да се великом композитору, ствараоцу и  друштвеном прегаоцу одужимо, додао је Кузмановић.

С друге стране, Лапинш изразио је велико задовољство што ће сутра имати прилику да диригује пред  овако професионалним и посвећеним људима у оркестру, какав је Војвођански симфонијски оркестар.

Моје задовољство је тим веће што сам и лично познавао породицу Бручи,  а то ће целом догађају дати додатну емотивну боју, рекао је велики руски диригент.

Састанку је присуствовао и директор Војвођанског симфонијског оркестра Роман Бугар.