Обележен Дан Српског народног позоришта

28. март 2017. године

Нови Сад, 28. март 2017. - Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама професор Мирослав Штаткић присуствовао је данас свечаној академији, уприличеној поводом 156 година од оснивања Српског народног позоришта. Беседом за Дан позоришта, овогодишњим лауреатима, добитницима највишег признања Јован Ђорђевић, честитао је в.д. управника Српског народног позоришта Зоран Ђерић.

Поздравне речи упутио је и амбасадор Републике Грчке у Србији Њ.Е. Елијас Елијадис, који је у име композитора Микиса Теодоракиса преузео награду, за дело Грк Зорба, коју је аутор поклонио СНП-у.

Честитајући добитницима, секретар Штаткић је истакао да овај дан у Српском народном позоришту и у целој нашој културној заједници представља дан радости, наде, напретка, креативног рада и великих уметничких остварења, која уздижу националну свест.

Више од једног и по века ова најзначајнија институција културе од националног значаја представља озбиљан уметнички домет, градећи слику напредне, образоване и културне Србије, рекао је Штаткић и нагласио да се златне медаље Јован Ђорђевић овога пута додељују изузетним посленицима и ствараоцима.

Добитници овогодишњих највиших признања СНП-а, златних медаља Јован Ђорђевић су, поред композитора Микиса Теодоракиса, такође композитор Рудолф Бручи, чију награду је постхумно преузео његов син Рудолф Бручи млађи. Златна медаља додељена је и Милети Радовановићу, дугогодишњем директору Стеријиног позорја.

Годишње награде уручене су за главну мушку улогу у представи На Дрини ћуприја прваку драме СНП-а глумцу Радоју Чупићи и за женску улогу у представа Вечити младожења и Час анатомије глумици Милици Грујичић.

Уочи свечане академије одржана је промоција књиге Анђелка Ердељанина Пролаз Милоша Хаџића о којој су поред аутора говорили и Милета Радовановић и Дејан Пенчић Пољански. У фоајеу сцене Пера Добриновић отворена је и изложба Глумачки наши родитељи.