Почиње меморијал у част композитора Рудолфа Бручија

27. март 2017. године

Нови Сад, 27. март 2017. - Меморијал посвећен 100. годишњице рођења великог композитора Рудолфа Бручија (Загреб 1917-Нови Сад 2002), почеће у четвртак 30. марта, на дан његовог рођења, концертом који ће Војвођански симфонијски оркестар приредити у новосадској Синагоги, речено је на данашњој конференцији за новинаре у Покрајинској влади.

О значају великог композитора и организатора бројних друштвених активности говорили су покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама професор Мирослав Штаткић, директор Војвођанског симфонијског оркестра Роман Бугар, в.д. директора опере СНП Александар Станков, председница Друштва Рудолф Бручи Драгана Милошевић и Бручијев син, Рудолф Бручи млађи.

Професор Штаткић је посебно нагласио да је велико је задовољство свих нас који смо радили са Рудолфом Бручијем да данас, 15 година после његове смрти, уприличимо први фестивал њему у част, који ће кроз низ манифестација трајати током целе ове године.

Композитор Бручи заслужан је, између осталог за успон Академије уметности у Новом Саду чији је био и први декан, додао је Штаткић и прецизирао да је као музички стваралац основао Музички центар Војводине и оставио је дубок траг на новосадској музичкој сцени учествујући у оснивању нове зграде опере и радећи на оснивању филхармоније и Средње музичке школе "Исидор Бајић`.

Он је подсетио и да је Бручи био један од оснивача Удружења композитора Војводине, а формирао је Војвођанску филхармонију, као и камерни оркестар.

Бручи је цео животни и радни век посветио музичком стваралаштву и ширењу музичке културе. Зато ћемо и меморијал који му посвећујемо почети свечаним концертом Војвођанског симфонијског оркестра, рекао је Штаткић, прецизиравши да ће бити изведене Бручијеве Симфонија број 3, концерт за тромбон и оркестар број 2 и Симфонијом Леста, за коју је, иначе, добио награду од белгијске краљице Елизабете.

Штаткић је нагласио и да ће током марта, априла и маја на сцени СНП, у Градској кући и у Студиу М бити одржан још низ концерата, посвећених стваралаштву једног од највећих композитора са наших простора.

Председница Друштва Рудолф Бручи Драгана Милошевић је подсетила да је то друштво и настало поводом 100 година од његовог рођења, како би се подстакло извођење не само његових непролазних дела, већ и младих актуелних композитора.

Циљ нам је да свима представимо и афирмишемо све оно што је чинило лик и дело великог маестра, додала је Милошевићева.

Бугар и Станков представили су програм Меморијала, посебно апострофирајући сарадњу остварену у оквиру фестивала са филхармонијама у Загребу, Будимпешти и Подгорици, као и низ камерних наступа у скоро свим војвођанским градовима.

Поводом 28. марта, Дана СНП, управа тог театра одлучила је да Рудолфу Бручију, постхумно, додели своје највише признање - Златну медаљу Јован Ђорђевић.

Сви они који су радили са мојим родитељима, посебно са оцем, јесу његова визит карта и то важи и за данашње говорнике. Веома ми је драго што сте се прихватили овако озбиљног посла, посебно што ће и то бити део представљања Новог Сада као Европске престонице културе 2021. године, рекао је Рудолф Бручи млађи који ће сутра примити то признање.