Подршка исламској заједници

20. март 2017. године

Нови Сад, 20. март 2017. - Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама професор Мирослав Штаткић данас је у Покрајинској влади разговарао са муфтијом војвођанским Мухамедом Зилкићем.

Током разговора, саговорници су се сагласили да језик културе и уметности јесте универзалан језик и да као такав зближава људе, вере и нације, те стога и исламску културу и обичаје приближава народу Србије.

Снажна подршка свим конфесијама и националним заједницама, које живе на овим просторима јесте генерални став Покрајинске владе, па самим тим и ресорног секретаријата, у оквиру чије делатности јесте и однос с верским заједницама, рекао је секретар Штаткић.

Муфтија Зилкић информисао је Штаткића о томе да је исламска заједница од Града Новог Сада добила дозволу и све потребне услове за изградњу објекта и уређење простора за исламски културни центар у Футошкој улици.

Наша заједница има преко 300 чланова, у основним школама у Новом Саду има преко 500 ученика исламске вероисповести, који похађају часове веронауке и потреба за отварањем културног центра је велика. Тако ћемо и нашу конфесију приближити другима и путем разних културних манифестација показати обичаје и традицију, додао је Зилкић.

Он је подсетио и на то да је и прошле године у центру Новог Сада одржана Бајрамска софра, на којој је сваки добронамерни грађанин био услужен специјалитетима њихове кухиње. Осим тога, према његовим речима, исламска заједница је заједничким пројектима с Градом, дала и значајну подршку кандидатури Новог Сада за Европску престоницу културе 2021.