Секретар Штаткић разговарао са представницима Француског института у Србији и Новом Саду

16. март 2017. године

Нови Сад, 16. март 2017. - Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама професор Мирослав Штаткић и заменик др Небојша Кузмановић данас су у Покрајинској влади разговарали са директором Француског института у Србији Жан Батистом Кизеном, извршном директорком Ан-Лорен Вигуру, и руководиоцем Француског института у Новом Саду Орели Поле.

Током разговора, секретар Штаткић је истакао значај француске културе уопште, посебно у областима као што је музика, књижевност, филозофија и сликарство.

Жан Батист Кизен укратко је представио Француски институт, који ради као едукативно-културни центар амбасаде Фрацуске у Србији и има поред учења језика, културне и универзитетске сарадње и задатак да све што је ново, модерно и иновативно представи и у нашим градовима.

"Поред подршке коју смо пружили Новом Саду када се кандидовао за европску престоницу културе 2021, имамо жељу да кроз позоришну сарадњу још више промовишемо Нови Сад, Србију, па самим тим и Војводину", истакао је Кизен и прецизирао да се од 2011. године у свим земљама Југоисточне Европе реализује пројекат "Театарскоп", са циљем повезивања позоришта, плесача, театролога. Ове године пројекат је проширен и на део који се зове "Француска плеше", где чувени француски кореографи држе школе савременог плеса и стваралаштва. Била би нам част и задовољство да се и Српско народно позориште у тај пројекат укључи, као и да ваш театар буде домаћин једној од најпознатијих хип-хоп трупа из Француске", закључио је Кизен.