Премијера Дивјаковићеве опере Владимир и Косара у СНП

16. март 2017. године

Нови Сад, 16. март 2017. - Премијера опере у два чина Стевана Дивјаковића Владимир и Косара, биће изведена 18. марта, а прва реприза 28. марта, на Дан Српског народног позоришта, што је било повод за данашњи састанак покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама професора Мирослава Штаткића са аутором, извођачима и директором опере СНП Александром Станковим.

По Штаткићевим речима, премијера опере једног нашег композитора веома је важан догађај, јер потврђује генерално опредељење секретаријата усмерено на афирмисање домаће културе, односно дела домаћих аутора.

Опера Владимир и Косара је прича из наше историје и сматрам да би требало на репертоарима националних позоришта да их буде што више. Јер, оне су те које причају нашу историју и зато је важно да их промовишемо и изван наших граница, додао је Штаткић.

Захваливши на пријему који, како је рекао, до сада није био пракса у секретаријату, Дивјаковић је рекао да је током припрема био изузетно задовољан солистима и оркестром, који су ово дело урадили са пуно енергије, што ће се видети и на премијери.

Према речима Станкова извођење ове опере подудара са значајним јубилејима, јер се ове године у Новом Саду обележава и 120 година од првог оперског извођења уопште и 70 година од оснивања опере СНП.

Према Летопису попа Дукљанина, кнез Владимир је владао Дукљом, да би у рату против бугарског краља Самуила 998. године, био утамничен и одведен у Преспу. Ту се развила љубав између отменог сужња и Косаре, Самуилове кћери, која је од оца измолила пристанак да се уда за Владимира. Тако су му враћени слободо и управаљање Дукљом, али га је нови бугарски цар Јован Владислав, Самуилов синовац и потајни претендент на Косарину руку, 1016. године на превару поново домамио у Преспу, утамничио и погубио.