Словачка БИБИАНА узор и модел куће уметности за децу

07. март 2017. године

Нови Сад, 07. март 2017. - Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама професор Мирослав Штаткић и заменик др Небојша Кузмановић разговарали су данас са Петером Тврдоњем, директором БИБИАНЕ, познате словачке међународне куће уметности за децу из Братиславе и директором Галерије наивне уметности у Ковачици Јаном Цицком.

Током разговора, Штаткић је истакао да секретаријат на чијем је челу са посебном пажњом води рачуна о неговању обичаја, културе, писма и информисања свих националних заједница у Војводини, па самим тим и словачке националне заједнице, преко Завода за културу војвођанских Словака и подржавајући информисање на словачком језику, како за одрасле, тако и за децу.

Сматрам да су народни обичаји, историја, култура и језик једна општа културолошка вредност, која чува идентитет једног народа и зато посебно поштујем рад Галерије наивне уметности у Ковачици, где су се афирмисали сликари управо те традиционалне словачке културе, рекао је Штаткић и додао да ће са задовољством да отвори дечију ликовну манифестацију, која у самим коренима заокружује линију хуманости и вредности словачке националне заједнице на овим просторима, закључио је ресорни секретар.

С друге стране, Тврдоњ је упознао саговорнике са радом једне од најзначајнијих институција културе за децу у Словачкој, која иначе подржава развој уметничких активности намењених свим старосним категоријама деце и младих генерација. Кроз необичне експерименталне методе рада, деца се упознају са уметношћу, кроз уметност.

Значај ове институције иде ван граница Словачке, тако да и деца припадници словачке националне заједнице у Војводини, учествују у конкурсима и активностима БИБИАНЕ, нагласио је Тврдоњ и додао да поред јединствених интерактивних изложбених пројеката, сваке друге године БИБИАНА организује међународну конкурентну изложбу оригиналних илустрација за дечије књиге. Организује и Бијенале илустрација Братислава (БИБ), Међународни фестивал анимираног филма за децу - Бијеналу Аниматион Братислави (БАБ), као и Међународни фестивал алтернативног и марионетског позоришта за децу - Свирамо за вас, навео је он.