Културно наслеђе као мост сарадње Србије и Кине

22. мај 2017. године

Нови Сад, 22. мај 2017. - Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама професор Мирослав Штаткић и његов заменик др Небојша Кузмановић, разговарали су данас у Покрајинској влади са  кинеском културном делегацијом, коју је предводио државни администратор за културно наслеђе г. Лиу Јуџуо (Liu Yuzhu).

Секретар Штаткић је том приликом изразио задовољство како посетом високе делегације из Кине, задужене за културно наслеђе, тако и сутрашњим потписивањем Меморандума о разумевању из области заштите културног наслеђа са Минситарством за културу и информисање Владе Србије. То је, како је оцењено, први корак ка дубљој културној сарадњи двеју земљаља.

Штаткић је госте упознао и са радом секретаријата на чијем је челу, апострофирајући специфичности Војводине, као мултинационалне и мултиконфесионалне средине, где се са посебна пажња води о националним заједницама. То се, како је нагласио, односи и на област  културе, и област информисања. 

Када је културно наслеђе у питању, и Војводина, као регија има чиме да се похвали. Уз остало, у Бачу имамо Фрањевачки самостан из XII века,  који се за сада једини налази на прелиминараној листи Унеско. Ту су и Старчево из доба старог неолита, Жидовар код Вршца  из бронзаног доба и Сирмијум у Сремској Митровици, који датира из касне антике и једна је од четири престонице Римског царства. Најзад, дуж целе Фрушке горе лежи се и 16 древних и прелепих православних манастира, додао је Штаткић.

По речима Лиу Јуџуоа,  Србија и Војводина су нама блиске, још из давних времена, а он и његови сарадници су, како је нагласио, данас  имали прилику да се увере и у богато историјско и културно наслеђе Србије чију раскош су видели приликом данашњег обиласка Сирмијума и Сремских Карловаца.

Кина је тренутно, после Италије, друга држава света по броју споменика који се налазе на листи Унеско, јер их имамо 50, прецизирао је  Јуџуо и додао да после многих других видова сарадње, наше  две земље се чвршће везују сваким оваквим сусретом.

Заједно са Штаткићем и Кузмановиће, гости из Кине обишли су и Спомен збирку Павла Бељанског, Музеј Војводине и Музеј града Новог Сада на Петроварадинској тврђави.

Данашња посета кинеске делегације је, иначе, уприличена поводом одржавања Првог дводневног  форума о културном наслеђу Кине и шеснаест земаља централне и источне Европе, који се одржава у Београду.