Обележен  међународни Дан музеја у Музеју Војводине

18. мај 2017. године

Нови Сад, 18. мај 2017. - Музеј Војводине у Новом Саду данас је био домаћин музејским стручњацима из целе Србије, обележавајући међународни Дан музеја. Тим поводом Дан музеја честитао је и покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама професор Мирослав Штаткић, док је  испред Министарства за културу и информисање честитку  упутила Вања Марковић. У име Музеја Војводине госте је поздравио директор др Драго Његован.

На овој планети музеји су као кошнице, које су уточиште људском стваралаштву и чињенице живота, као и историјска реалност и памћење рекао је у свом обраћању секретар Штаткић.

Он је додао да човек у свом уздизању ка човечности собом носи свој товар истине, а народи своје вредности знања, културе и доброте. Музеји су, како Штаткић каже, наша колективна вредност свега створеног. Они су белег, истакао је ресорни секретар, нашег постојања, артефакт прохујалог времена и след живота и стварања. Можда то јесте и могућа претпоставка будућег живота, закључио је Мирослав Штаткић.

Око 150 музеалаца данас је имало прилику да посети све изложбе у новосадским музејима, размени искуства и присуствује уручењу годишњих награда најуспешнијим кустосима, музејским пројектима и музејима.

Овом приликом додељене су годишње награде Музејског друштва Србије, Националног комитета ICOM-а и Оснивачког  одбора националне манифестације Музеји Србије 10 дана од 10 до 10. Награде Михаило Валтровић, које додељује Музејско друштво Србије, уручио је  др Драго Његован, председник овог друштва, док је  годишње награде NK ICOM-a доделио Славко Спасић и председница Оснивачког одбора манифестације Музеји Србије 10 дана од 10 до 10, директорка Народног музеја у Београду мр Бојана Борић-Брешковић, која је овом приликом уручила и награду Музеј за 10.

Свечаности у Новом Саду присуствовали су и представници Удружења музејских радника Републике Српске, како би  потписали споразум о тројној сарадњи између Етнографског музеја у Београду, Музеја Републике Српске из Бања Луке и Музеја Војводине у Новом Саду.